Vondra chce jako eurokomisař komunikovat s veřejností

Praha – Pokud by se senátor Alexandr Vondra stal eurokomisařem za Českou republiku, považoval by za jednu z nejdůležitějších priorit zprostředkování komunikace mezi evropským legislativním úřadem a českou veřejností. Řekl to dnes novinářům na tiskové konferenci, kde jej předseda ODS Mirek Topolánek oficiálně představil jako kandidáta občanských demokratů na tento post. Topolánek přitom upozornil, že dosavadní komisař Vladimír Špidla nesplnil očekávání.

„Komunikaci, styk a spolupráci se zemí, která mi mandát dala, bych považoval za jednu z nejdůležitějších prací,“ uvedl Vondra. Řekl také, že portfolio komisaře by mělo mít smysl pro Českou republiku. Mezi požadovanými tématy Vondra jmenoval portfolia energetiky, vnějších vztahů směrem na východ včetně agendy rozšíření, dopravy, průmyslu a podnikání či třeba vědy a výzkumu. Nevyloučil ani téma životního prostředí.

Mirek Topolánek:

„Představovat kandidáta na eurokomisaře je dnes v České republice bohužel poměrně těžké, protože veřejnost málo chápe, co ta funkce přesně znamená. Neví to bohužel také proto, že dosavadní eurokomisař příliš vidět nebyl a lidem nevysvětloval, co v Bruselu dělá a co dělá konkrétně pro Českou republiku.“

Brífink ODS o eurokomisaři (zdroj: ČT24)

Podle Topolánka splňuje Vondra klíčové požadavky na pozici komisaře. V minulosti se zaobíral vesměs zahraničními vztahy a během českého předsednictví EU se podle slov předsedy ODS stal klíčovou postavou předsednictví. „Má všechny předpoklady, aby se stal viditelným, výrazným a pro ČR přínosným eurokomisařem,“ završil svou řeč Topolánek.

V případě, že se ODS a ČSSD nedohodnou na jméně kandidáta, hodlá Topolánek vyčkat rozhodnutí premiéra Jana Fischera, který má v rozhodování o kandidátovi hlavní slovo. „Pak si dovolíme buď souhlasit, nebo nesouhlasit,“ dodal s úsměvem na tváři předseda ODS.