Společnost obviněná z tragédie ve Studénce podala trestní oznámení

Ostrava – Právní zástupce společnosti Bögl a Krýsl podal na stavební úřad v Bílovci trestní oznámení ze zneužití pravomoci veřejného činitele a obecného ohrožení. Úřad vydal povolení pro stavbu mostu, který se loni v srpnu zřítil na mezinárodní vlak. Státní zastupitelství zatím neurčilo, kdo se bude ze strany policie podáním zabývat. Starostka Bílovce i kraj ale chybu odmítají. Policie v souvislosti s tragickou nehodou vznesla v pondělí další obvinění z obecného ohrožení. Tři ze šesti osob pracují právě ve firmě Bögl & Krýsl. Bližší informace k obvinění by měla policie všem účastníkům sdělit ve středu. Z firmy Bögl a Krýsl už bylo obviněno celkem pět lidí.

Podle představitelů společnosti by odpovědnost za tragickou nehodu měli nést i další lidé. „Dnes jsme elektronickou cestou podali trestní oznámení na neznámého pachatele. Souvisí s činností Stavebního úřadu Bílovec, drážních úřadů či dalších státních institucí,“ řekl právník firmy Radek Ondruš, který současnému vyšetřovacímu týmu vytýká přílišnou jednosměrnost: „Policie si z šesti možných verzí vybrala jedinou. Nezkoumala odpovědnost dalších osob, které železničnímu neštěstí mohly také předejít.“

Mezi mnoha pochybeními, která se v trestním oznámení uvádí, je například nedostatečná kontrola na staveništi. „Nikdo z úředníků na tom místě nebyl. Pokud by podle nás řádně prováděl kontrolní prohlídky stavby, na většinu z vad, v níž znalec viděl příčiny nehody, by jinak musel úředník nutně přijít,“ domnívá se Ondruš. Stavba byla podle něj navíc povolena i v rekordně krátkém čase - během několika týdnů: „V této lhůtě nedostanu stavební povolení ani na králíkárnu.“ Ve stavebním povolení měla chybět i podmínka výluk na trati, k dispozici nebyla ani aktuální stanoviska drážního úřadu a správy železničních cest. Úřad podle oznámení vycházel ze stanovisek, která byla stará dva roky.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Starostka Bílovce si žádného pochybení není vědoma

Starostka Bílovce Sylva Kováčiková ČT řekla, že si žádného pochybení není vědoma. Trestní oznámení je podle ní formou obhajoby společnosti Bögl a Krýsl. Selhání kontrolních mechanismů nevidí ani nadřízený Krajský úřad Moravskoslezského kraje. „Krajský stavební úřad by vstoupil do jednání až v okamžiku, kdy by byly podány námitky či odvolání. To se ale nestalo,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskloslezského kraje Miroslav Novák.

Podle náměstka hejtmana Miroslava Nováka byl za stavbu a staveniště podle smlouvy odpovědný hlavní dodavatel stavby, ODS - Dopravní stavby Ostrava. Společnost ale zatím trestní oznámení v plánu nemá. Policie zatím obvinila tři její zaměstnance, kteří byli přímo zodpovědní za konkrétní realizaci zakázky.