Imunitní výbor začal jednat o vydání poslance Wolfa

Praha – Poslanecký mandátový a imunitní výbor dnes začal projednávat žádost o vydání poslance Petra Wolfa k trestnímu stíhání. Bývalý člen ČSSD je podezírán z úvěrového podvodu a porušování autorských práv. Policie proto požádala sněmovnu, aby Wolfa zbavila imunity. Rozhodnutí o tom, zda výbor doporučí vydání Wolfa, ale padne až na příští schůzi výboru na začátku listopadu. Pak bude o Wolfově vydání rozhodovat sněmovna.

Poslanec podle své advokátky nechce být vydán k trestnímu stíhání, protože svůj případ považuje za zpolitizovaný, za vším podle něj stojí špičky ČSSD. Sněmovna by prý spíše měla ustavit vyšetřovací komisi. Wolf si prý dovede představit, že by byl vydán ke stíhání po autonehodě, kterou by způsobil. „Toto je politická nehoda, nebyl jsem řidič, ani jsem nebyl za volantem,“ tvrdí. Jeho advokátka se také obává, že se nelze spolehnout, že by policie případ posoudila pravdivě a spolehlivě. Předseda ČSSD Jiří Paroubek Wolfovo nařčení odmítl a vyzval ho, ať se k případu postaví jako chlap.  

Právnička chce, aby mohla poslance před výborem zastupovat, oba tvrdí, že od policie nemají vůbec žádné informace. Výbor proto poskytne Wolfovi policejní materiály, které obdržela sněmovna jako součást žádosti o vydání. Má 15 stran a obsahuje obvinění i jeho zdůvodnění. Policejní spis čítající 1 600 stran zůstane v trezoru výboru. „Já se domnívám, že jsme postupovali maximálně objektivně a všechny získané důkazy by měly postačovat na zahájení trestního stíhání,“ dodal Roman Skřepek z Útvaru odhalování korupce a hospodářské kriminality.

Vstup Alice Schinabekové (zdroj: ČT24)

Wolfova ostravská firma měla získat 11 milionů korun na studii, jejíž reálná hodnota je podle policie mnohem nižší, proto chtějí kriminalisté prošetřit například podezření, že část studie je opsaná z internetu. „Určitě budeme muset ten spis prostudovat. Jen podle toho, co člověk ví z tisku, je to zřejmě hodně komplikovaná věc,“ komentoval místopředseda mandátového a imunitního výboru František Dědič (ODS). 

Poslanec Wolf byl zvolen do sněmovny za ČSSD. Jeho strana mu ovšem záhy vytýkala, že spolupracuje s pravicí. Upozornil na sebe zejména poté, co dvakrát nepodpořil svržení vlády Mirka Topolánka. Poprvé bylo podle Wolfa důvodem přeřeknutí, podruhé měl dle vlastních slov zdravotní obtíže, a proto se omluvil. Záhy se však ukázalo, že v Ostravě obhajoval profesuru. Poté, co odešel z ČSSD, obvinil šéfa strany Jiřího Paroubka, že se ho snažil vydírat při prezidentské volbě. Paroubek ale pokus o vydírání popřel.

Petr Wolf
Zdroj: ČT24