Starka zaplatí zabavenou směnku Krejčíře na 44 milionů

Praha - Fotbalový boss a podnikatel Jaroslav Starka musí podle dnešního verdiktu Vrchního soudu v Praze zaplatit směnku na 44 milionů korun, zabavenou v domě uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Peníze musí Starkova firma FK Marila Příbram a.s. zaplatit Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Právně budou tyto prostředky stále Krejčířovým majetkem.

„Platební rozkaz byl dnes potvrzen,“ řekl mluvčí pražského vrchního soudu Jan Fořt. Starka s platností směnek ale nesouhlasí. „Skutečně nejde o falza. Chtěli jsme s Radkem udělat obchod. Sešlo z toho. Krejčíř samozřejmě ví, že mi ty peníze nepůjčil,“ řekl už dříve Starka Lidovým novinám. Rozsudek soudu je ale pravomocný.

Teprve další soud může rozhodnout, zda se z těchto prostředků bude platit třeba případný prokázaný Krejčířův daňový únik nebo i soudní výlohy. Už dříve potvrdil odvolací soud platnost další směnky, a to na 3,2 milionu korun. I ty musí Starka zaplatit na speciální účet. V případě druhé směnky dnes soud jen napravil faktickou chybu v rozsudku.

Vymáhání směnek nalezených u Krejčíře vyplývá ze zákona

„Jedná se o takzvané směnečné platební rozkazy. V obou případech pana Starku a Marilu žaluje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. V případě směnky na 44 milionů má soudce opravit mimo jiné faktickou chybu v odůvodnění rozsudku,“ uvedla místopředsedkyně krajského soudu Lenka Ceplová v červnu letošního roku, kdy stát začal peníze na Starkovi vymáhat.

Mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Jana Rennerová k tomu říká, že vymáhání finančního plnění směnek nalezených u Krejčíře vyplývá ze zákona. „Jde o takzvanou správu zajištěného majetku. U člověka podezřelého z trestné činnosti nám zákon ukládá zajistit, aby majetek nepozbýval na ceně,“ uvedla Rennerová. 

Fotbalového bosse Starku zadržela policie v listopadu 2006 kvůli podezření z podílu na únosu a smrti otce uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Z vazby byl propuštěn v únoru 2007, případ dosud neskončil. Policie vyšetřovala Starku už v minulosti. V dubnu 2003 byl obviněn spolu s dalšími lidmi z únosu italského šéfa zkrachovalé Union banky Giuseppe Roselliho. Starka vinu odmítl, až letos v lednu se tímto případem začal zabývat soud.

Radovan Krejčíř je v Česku stíhán za rozsáhlou majetkovou a násilnou trestnou činnost. Policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce jeho luxusní černošické vily, od 21. dubna 2007 pobývá v Jihoafrické republice. Soud v Johannesburgu rozhodl, že podnikatel, který má seychelské občanství, nemá být vydán k trestnímu stíhání do Česka. Krejčíř se snažil v roce 2005 dostat z ČR svůj majetek z černošické vily. Policie však kamion zadržela. Zabaveny byly i krabice s oblečením, které za Krejčířovými putovaly leteckou cestou.