Za plánování bombového útoku na školu hrozí mladíkovi až 5 let

Hradec Králové – Krajský soud v Hradci Králové dnes začal projednávat kauzu sedmnáctiletého mladíka, který podle spisu plánoval bombový útok na gymnázium v Novém Bydžově na Hradecku. Obžalovanému v případě prokázání viny hrozí za přípravu obecného ohrožení a porušení autorských práv až pět let vězení. Dospělému člověku by hrozil trest patnáctiletý. Hlavní líčení je naplánováno na 16. října. Podle zákona se ho mohou zúčastnit jen nejbližší příbuzní obžalovaného. Mladík se po 50 dnech ve vazbě vrátil do školy, dokončil ročník a pokračuje dál ve studiu. Spolužákům, řediteli školy i vyučujícím se omluvil za komplikace, které jim svým chováním způsobil.

Podle obžaloby si mladík minimálně od září 2008 do března 2009 opatřoval na webu informace o účincích různých výbušnin i konkrétní chemické látky. Studenta zatkli detektivové z útvaru pro odhalování organizovaného zločinu přímo ve škole. Při domovní prohlídce pak našli chemikálie, ze kterých je možné vyrobit výbušninu, kterou použili pachatelé při útocích v zahraničí. Jednalo se například o dusičnan amonný a draselný, hořčík nebo práškový hliník. Policisté našli i návod, jak výbušninu sestrojit. Podle žalobce Milana Šimka měl navíc mladík doma i seznam úkolů, co vše je třeba k pumovému útoku zajistit. Vybíral i místo, kde nálož v tašce umístí. Útok měl mít podle obžaloby co největší smrtící účinek a mladík chtěl po něm podle vzoru z USA a Německa spáchat sebevraždu.

Otec obžalovaného mladíka:

„Já jsem s klukem dělal různé pyrotechnické efekty, vím o tom, že se o to zajímal, tak proto mě to nevzrušovalo. Měl doma pár kuliček, které by vám sotva utrhly prst.“ 

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Chlapec se hájí tím, že útok nikdy zrealizovat nechtěl. Podle jeho otce i obhájce šlo pouze o naivní hru s pokusem zjistit, jak budou jeho spolužáci, se kterými o bombovém útoku mluvil, reagovat. Otec navíc u soudu řekl, že se chlapec zabývá pyrotechnikou a neškodnými chemickými pokusy, se kterými mu sám pomáhal. Celá rodina si podle něj přeje, aby kauza co nejdříve skončila. „Myslím si, že tím, co si syn zažil, tak byl potrestán až dost,“ dodal.

Spolužáci obviněného si později uvědomili, že se mladík několik dní před zatčením choval zvláštně a zajímal se o nedávné případy školních masakrů ve světě. Policie ho původně obvinila jen z trestného činu přípravy obecného ohrožení. Později obvinění rozšířila o porušování autorských práv. Student totiž údajně ve svém počítači používal nelegální software.

Útok na školu se zraněnými či mrtvými se v Česku zatím nestal

Kriminalisté letos podezírali z přípravy obecného ohrožení také studenta domažlické školy, který v písemné slohové práci popisoval přípravu násilného útoku na školu. Případ ale odložili, protože se podle nich spíše jednalo o klukovinu než o reálný úmysl. Útok na školu se zraněnými či mrtvými se v Česku zatím nestal. V zahraničí ale takové případy nejsou výjimečné. Například letos na jaře v německém městečku Winnenden a jeho okolí sedmnáctiletý mladík postřílel 15 lidí, z toho většinu na střední škole, kterou předtím navštěvoval. Nakonec spáchal sebevraždu.

 ##GMAP:2804:bydzov##

Krajský soud v Hradci Králové
Zdroj: ČT24