ODS odmítá, že by chtěla žalovat stát kvůli penězům za kampaň

Praha - Vedení ODS odmítá, že by strana někdy uvažovala o žalobě na stát kvůli financím vynaloženým na kampaň před zrušenými předčasnými volbami do sněmovny. Podle místopředsedy strany Ivana Langera, který měl volební kampaň na starosti, ODS nyní počítá utracené peníze. O žalobě na stát kvůli zrušení voleb ale podle Langera nikdy neuvažovala. Informaci o požadavku na milionové odškodné za „zrušení“ předčasných voleb přinesla dnešní Mladá fronta Dnes s odvoláním na rozhovor, který první místopředseda strany David Vodrážka poskytl rozhlasové stanici Frekvence 1. Podle Vodrážky ale byla jeho slova vytržena z kontextu.

Vodrážka dnes uvedl, že údajně jen reagoval na otázku moderátora, zda je možné, jak uvedl někdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, aby strany žádaly od státu odškodnění za prostředky investované do kampaně. „V žádném případě nepřichází v úvahu, že bychom žalovali stát,“ potvrdil i předseda senátu a člen užšího stranického vedení ODS Přemysl Sobotka.

Ivan Langer:

„ODS nikdy neuvažovala o tom, že by podávala žalobu. Vedení strany o tom nikdy nejednalo. Možná se David vyjádřil nepřesně, ale toto jsou fakta.“

„Zaplatí to všichni občané, stejně jako jakoukoliv jinou arbitráž se státem,“ řekl prý Vodrážka moderátorovi Frekvence 1. „Chceme od státu nahradit milionové škody, které nám vznikly kvůli předvolební kampani. Jako první místopředseda nemůžu přijít před členy strany, říci, že jsme vyhodili tolik a tolik milionů z okna a že jedeme dál,“ upřesnil pak údajně pro list a dodal, že podání žaloby na náhradu škody musí ještě odhlasovat nejvyšší stranické vedení.

Paroubek označil údajnou žalobu ODS za „sympatickou“

S celkovými náklady, jež zřejmě přesáhnou 70 milionů korun, má být v polovině října seznámena výkonná rada ODS. Podle Langera je nepochybné, že se investice do neuskutečněných voleb promítnou do hospodaření ODS v příštím roce: „Že se to podepíše, to je jasné. Bude se to muset promítnout do fungování strany a ještě většího tlaku na efektivitu kampaně.“

Šéf ČSSD Jiří Paroubek řekl, že žalobu od ODS považuje za „sympatickou“. Sociální demokraté se k ní však nepřipojí. „Naši právníci řekli, že bychom neměli s něčím podobným žádnou šanci. Proto o žalobě na stát už neuvažujeme,“ komentoval Paroubek.

Jiří Paroubek
Zdroj: ČT24