ODS chce za eurokomisaře Vondru - ukončila tak spekulace o Topolánkovi

Praha - Jediným kandidátem ODS na post českého zástupce v Evropské komisi je někdejší ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra, rozhodlo dnes grémium strany. Novinářům to v průběhu jeho večerního jednání řekl místopředseda ODS Ivan Langer. Občanští demokraté tak ukončili spekulace, že by chtěli do komise prosazovat svého předsedu Mirka Topolánka. „Těší mne důvěra ODS, ale nikam se necpu. Jsem připraven sloužit naší zemi v Evropě, pakliže o to bude zájem,“ uvedl Vondra, který na grémiu nebyl. Zdůraznil, že jeho případná práce v komisi by musela být přínosem pro něj i pro Českou republiku. Zřejmě tedy bude záležet i na portfoliu, které by v komisi získal.

Vondra byl ministrem v koaličním kabinetu ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, který padl letos na jaře v polovině českého předsednictví unie. O osobě komisaře musí rozhodnout česká vláda, její současný premiér Jan Fischer dnes uvedl, že tak učiní zřejmě do 20. října. Politické strany už také dopisem vyzval, aby mu navrhly své kandidáty.

Topolánek, který se nedávno vzdal poslaneckého mandátu, v posledních dnech svou možnou nominaci do nové evropské komise vedené José Barrosem důsledně odmítal. Jeho jméno se přesto v této souvislosti opakovaně vynořovalo v médiích i politických kuloárech.

Reportáž Marty Machkové (zdroj: ČT24)

Vondra, Špidla, Švejnar, Svoboda, nebo Remek?

Vondra se tak spolu se současným eurokomisařem Vladimírem Špidlou, kterého nominuje „jeho“ ČSSD, stal favoritem do funkce. Třetí ze stran, která má své ministry v nynější Fischerově úřednické vládě, tedy zelení, prosazují neúspěšného prezidentského kandidáta Jana Švejnara.

Premiérovi Fischerovi se dnes představil lidovecký kandidát Pavel Svoboda, komunisté prosazují jediného československého kosmonauta a europoslance Vladimíra Remka.