Výpadek proudu v Praze: Nejezdilo metro, nefungovaly semafory

Praha - Hlavní město postihl dopoledne rozsáhlý výpadek proudu, který zasáhl jižní část města. Bez elektřiny se ocitly celé čtvrti, například Měcholupy, Lhotka, Pankrác nebo část Jižního Města. Kolaps ale postihl i Vinohrady v centru Prahy. Krátce před půl desátou totiž na několik minut přestala fungovat rozvodna na Chodově, což je jedno ze čtyř zásadních zásobovacích míst pro Prahu.

Výpadek proudu způsobil komplikace v dopravě, kvůli výpadku byla uzavřena stanice metra Pankrác a od 9:30 deset minut nejezdila celá trasa C. Komplikace byly i v tramvajové dopravě. Na velkých křižovatkách nefungovaly ani semafory a dopravu tam museli řídit policisté. Došlo i k několika drobnějším nehodám.

Výpadek proudu zkomplikoval život i pracovníkům lékáren, protože nemohli vydávat některé léky, které se musí ověřovat přes centrální registr. Nefungovaly ani některé počítače na pobočkách České pošty.

Reportáž Marty Machkové (zdroj: ČT24)

Podle mluvčího pražské energetiky Petra Holubce se asi 45 minut po havárii povedlo rozsvítit i poslední postiženou oblast, což byl Karlov u Nuselského mostu. Česká energetická přenosová soustava teď zjišťuje, co způsobilo  havárii na chodovské rozvodně.

Nefungující semafor
Zdroj: ČT24