Kauza Budišov: Doležel vrací úder

Praha - Bývalý tajemník sociálnědemokratických premiérů Zdeněk Doležel podává trestní oznámení na detektivy, kteří ho vyšetřovali v takzvané kauze Budišov. Minulý týden totiž nabylo právní moci Doleželovo zproštění obžaloby v této kauze. Bývalý poradce bude žádat také omluvy, protože se domnívá, že důvody, proč byl stíhán, byly smyšlené.

Skupina lidí kolem Doležela čelila obviněním z přípravy vraždy bývalého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho nebo z vydírání a únosu architekta Marka Řičáře, který upozornil na údajné rozkrádání dotací na rekonstrukci zámku v Budišově. Ta se ale podle třebíčského soudu letos ukázala jako nepravdivá, a tak Doležel přechází do protiútoku, protože se domnívá, že důvody, proč byl stíhán, byly smyšlené.

Smyšlenkou měl být jak údajný plán na likvidaci Kubiceho, tak únos Řičáře, který podle některých indicií mohli připravovat detektivové z ÚOOZ. Útvar se případnému šetření rozhodně nebrání, zatím to ale nechce nijak komentovat.

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Doleželův advokát se chce také dostat ke spisu Maxim, který vedli detektivové kvůli plánované vraždě Kubiceho. Spis je ale tajný a ani státní zástupce soudce, kteří budišovskou kauzu letos řešili, se s ním nemohli seznámit.

V kauze Budišov byli z vydírání spolu s Doleželem obviněni další dva lidé. Skupina údajně nutila Řičáře k vydání účetnictví a k odchodu ze společnosti Bono Publico, prostřednictvím které měla být získána evropská dotace na opravu budišovského zámku. Trojice měla nadhodnotit náklady na rekonstrukci zámku tak, aby si mohla mezi sebe rozdělit zhruba 30 milionů korun.

Budišovský zámek
Zdroj: ČT24