Squatteři neodešli od soudu s prázdnou, nepomohl ani happening

Praha - Za víkendové obsazení domu na pražském Albertově dnes padly další tresty. Před soudem stanulo dalších patnáct squatterů, jimž soudce rozdal tresty veřejných prací v rozsahu 80 a 100 hodin a v některých případech i podmíněné tresty – dva měsíce odnětí svobody s ročním odkladem. Odpoledne proběhl také soud se třemi cizinci – Finkou a dvěma Němci. Ti dostali navíc trest vyhoštění ze země na 18 měsíců. Na protest proti zásahu na squattery dnes na Palackého náměstí v Praze proběhl protestní happening. Účastníci také demonstrovali proti zákazu zakrývání obličejů při protestech a také proti příliš velkých pravomocí policie.

Někteří squatteři přijali trest jako mírný, jiní se rozčilovali, že za stejnou věc nebyli všichni potrestáni stejně. „Všichni jsme udělali snad to samé, tak bychom měli být stejně potrestaní,“ uvedl jeden z nich. Soudce ovšem přihlédl k tomu, jak zadržení spolupracovali s policií.

Obhájce některých squatterů Pavel Čižinský už ale připustil, že jeho klienti podají proti rozhodnutí soudu odpor. Tím pádem by došlo na klasické, nikoli zrychlené řízení. Squatting by podle Čižinského zločinem být neměl a česká justice ho doposud netrestala.

Vstup Luboše Rosího a reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

V neděli zadržení lidé navíc podle něj dům neobsadili, pouze „demonstrovali ideje squattingu“. Využili tedy svého ústavního práva na svobodu projevu. „Kdybyste měli transparent a stoupli si s ním na střechu auta, tak by vás někdo obvinil z toho, že jste použili cizí motorové vozidlo?“ ptal se obhájce.

Zrychlená řízení fungují

Zjednodušená řízení používá česká justice od roku 2002 - až na fotbalové výtržníky spíš mimo pozornost kamer, například u krádeží. Svižné tempo může proces nabrat tehdy, když sazba za trestný čin nejde přes tři roky vězení. Podezřelý ale musí být přistižen při činu nebo bezprostředně poté, nebo lze očekávat, že bude před soud postaven do 14 dnů.

„Vede to k rychlému odsouzení, rychle přichází trest a je to samozřejmě ekonomicky méně nákladné. Do budoucna bude třeba, aby bylo využíváno ještě víc,“ myslí si bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Vše lze stihnout, jako nyní u squatterů, do tří dnů. 48 hodin má policie na předání důkazů státnímu zástupci, který podává návrh na potrestání. V dalších 24 hodinách soud rozhodne.

Squattery podpořila demonstrace

Squatteři také uspořádali večer na Palackého náměstí happening, na kterém diskutovali o novele shromažďovacího zákona, podle které už nemohou mít na akcích zahalenou tvář. Zároveň protestují proti „příliš velkým“ pravomocem policie. Na náměstí se sešlo přes sto lidí, v první části proběhly kratší koncerty a po nich následovaly také proslovy, při kterých řečníci zejména kritizovali zásah na squattery a obhajovali právo na squatting. Policie nezaznamenala žádné problémy.

Soud
Zdroj: ČT24