Podvedení klienti H-Systemu se zatím odškodnění nedočkají

Praha - Část podvedených klientů vytunelovaného H-Systemu neuspěla s žádostí, kterou se na ministerstvu spravedlnosti domáhala odškodnění kvůli údajně nesprávnému postupu soudu a exekutora. Žádost o náhradu škody podala zmocněnkyně části poškozených klientů H-Systemu ze sdružení Maják Hana Marvanová. Nelíbí se jí, že soud v minulosti povolil exekuci na majetek zakladatele H-Systemu Petra Smetky, ačkoli byl předtím zajištěn v trestním řízení. Exekutor majetek prodal.

„Po provedení spisového šetření a právní analýze získaných informací došli experti ministerstva spravedlnosti k názoru, že vzneseným požadavkům na poskytnutí finančního odškodnění nelze vyhovět,“ uvedla mluvčí ministerstva Jitka Zinke s tím, že úřad neshledal žádné pochybení orgánů, za které nese odpovědnost. Marvanová však dala najevo, že je s prací ministerstva „hrubě nespokojena“ a podle jejího názoru ministerští úředníci žádost ani nečetli. Chce proto podat stížnost ministryni spravedlnosti a obrátit se na soud.

Podle Marvanové policie při prověřování popsala řadu účelových operací, jejichž cílem bylo poškodit věřitele a vyvést majetek. Z policejního šetření podle ní vyplývá, že chyboval Obvodní soud pro Prahu 1, který dovolil exekuci. „Stížnost je postavena na tom, že k dražbě toho majetku vůbec nemělo dojít. Že zde pochybil jak Obvodní soud pro Prahu 1, tak exekutor. Za činnost exekutorů a rozhodčího soudu odpovídá stát,“ řekla dnes Marvanová.

Exekuce mohla být naplánovaná

Žádost se týkala případu vydražení Smetkových pozemků v Rabyni u Slapské přehrady. Policisté v minulosti prověřovali, zda nebyly pozemky vydraženy na základě fiktivní pohledávky, kterou údajně Smetka vytvořil, aby vyvedl majetek zajištěný ve prospěch okradených klientů. Ačkoli byly nemovitosti obstaveny v trestním řízení, exekutor je za 29 milionů korun prodal.

Policisté se zabývali trestnou činností spjatou se zkrachovalou stavební společností H-System od roku 1999. V červnu 2006 byl Smetka pravomocně odsouzen s tím, že části klientů má nahradit stamilionové škody. Podle soudů přišlo v projektu levného bydlení podvodem nejméně 1095 lidí přinejmenším o 980 milionů korun. Smetka byl v minulosti pravomocně odsouzen i za podvod kvůli koupi a rekonstrukci hotelu Kriváň.

Hana Marvanová
Zdroj: ČT24