Rychetský tvrdí, že ústava nezaručuje poslancům čtyřleté funkční období

Praha - Poslanec nemá žádnou záruku, že ve své funkci zůstane celé čtyři roky, ústava nic takového neříká, tvrdí předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v písemných odpovědích pro MF DNES. Právě tím, že byl zvolen na čtyři roky a že předčasné volby toto období zkrátí, argumentoval ve své stížnosti poslanec Miloš Melčák. Ústavní soudci budou o jeho stížnosti rozhodovat ve čtvrtek, kdy by zároveň mělo být jasné, zda volby budou v původním termínu 9. a 10. října.

Rychetský nechce předjímat, jak se soud rozhodne ani jak bude hlasovat on sám. Není ani jisté, zda konečné rozhodnutí padne už na čtvrtečním jednání, nebo později. Ze slov šéfa Ústavního soudu plyne, že patnáctka ústavních soudců kauzou doslova intenzivně žije.

Rychetský pro MF DNES

„Právo být volen je základním ústavním právem. Obsahem tohoto práva samozřejmě není i absolutní záruka naplnění celého funkčního období.“

„Samozřejmě, že nastolené otázky (…) k tak závažné materii člověk nosí v hlavě neustále a nemůže se jimi přestat zabývat v okamžiku konce pracovní doby,“ říká Rychetský a popisuje, že soudci i jejich asistenti mají u sebe neustále notebooky s připojením na internet a vyměňují si své názory prostřednictvím e-mailů.

Sám Rychetský, tehdy senátor za ČSSD, v roce 1998 hlasoval pro téměř totožný zákon, který rovněž zkrátil volební období a vedl k předčasným volbám. „Již v roce 1998 jsem v rozpravě na půdě Senátu hodnotil uvedený krok jako ústavně sporný a neopakovatelný. V důvodové zprávě ovšem bylo zdůrazněno, že jde o mimořádné vybočení, které se nebude opakovat,“ argumentuje dnešní šéf Ústavního soudu.

Rozhodnutí ve věci Melčákovy stížnosti považuje za historický okamžik. „Jde o jedno z nejvýznamnějších řízení Ústavního soudu a zcela prvé, kdy by mohlo dojít k přezkumu ústavního zákona.“