Wintonovy děti se sjely do Prahy, ráno vyrazí za svým zachráncem

Praha – Jen několik hodin zbývá do odjezdu historického vlaku s názvem Winton Train, který má připomenout 70. výročí dětských židovských transportů do Londýna. Z tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava se siru Nicolasi Wintonovi, po kterém je vlak pojmenovaný, podařilo před smrtí v koncentračních táborech zachránit 669 dětí. Vlak Winton Train odstartuje zítra ráno z Hlavního nádraží v Praze, už dnes večer ale proběhla v Pantheonu Národního muzea slavnostní akce, která odjezd historického vlaku předznamenala.

Na slavnostní ceremoniál do Národního muzea se sjelo 22 Wintonových dětí z celého světa - Británie, Kanady, Česka, Británie i Izraele. Společně si připomínají svého zachránce, který pro ně kromě vlaku zajistil také falešná víza, přijetí v britských rodinách a zaplatil za ně potřebné poplatky. Díky němu dnes po světě žije na 7000 jejich potomků.

Zítra bude také slavnostně odhalena bronzová socha Nicolase Wintona v životní velikosti. Mimo jiné se jí zúčastní také vnučka jednoho ze zachráněných českých dětí.

Reportáž a vstup Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Přípravy na cestu trvaly dva roky

Historický vlak čeká cesta dlouhá 1200 kilometrů. Historické lokomotivy potáhnou vagony stejnou trasou jako v roce 1939, kdy díky nim uprchlo do bezpečí před nacistickým řáděním 669 dětí židovského původu. Přesně jako před 70 lety pojedou z Prahy přes Norimberk, Kolín, Holandsko až do Londýna. Součástí vlaku je i historický dřevěný vagon, zbylé vozy, které České dráhy vypravily, už odpovídají dnešním standardům.

Technici dělají vše pro to, aby stroje nepotkala porucha. Vše pečlivě kontrolují a vagony s lokomotivami spojí krátce před odjezdem. Wintonovy děti v nich budou jíst, vzpomínat, poslouchat jazzový orchestr i sledovat dokumenty. Většině Wintonových dětí je kolem 80 let. Cesta bude náročná, a když se někomu z nich udělá špatně, je tu připravené lůžkové kupé včetně umyvadla či šatny. V pohotovosti budou také dva lékaři.

Vlak pojede rychlostí 100 kilometrů za hodinu. Do Prahy se už sjelo 22 Wintonových dětí z celého světa, které v něm pocestují. Je mezi nimi také Ruth Hálová, kterou Wintonův vlak uchránil před koncentračním táborem. „Ve 13 letech jsem si samozřejmě s sebou hračku nebrala. Ale měla jsem tehdy s sebou tento dopisní papír a taky velké “R„ na klopě, a to teď pojede se mnou znovu,“ vypráví Hálová. Nebojí se, že by jí ve vlaku přepadly špatné vzpomínky. Těší se, až se za čtyři dny v Londýně zase potká se sirem Wintonem. O stoletém zachránci židovských dětí mluví jako o báječném tátovi.

Jeden z transportů, které odvážely židovské děti z Československa.
Zdroj: ČT24