Motejl: Chomutov mohl pochybit, když zabavil majetek vyšší než dluh

Brno - Chomutovská radnice mohla podle ochránce lidských práv Otakara Motejla pochybit, když při úterních exekucích zabavovala za dluhy na poplatcích v řádech stokorun movitý majetek za tisíce. Ze zákona totiž musí být hodnota zabaveného majetku přiměřená výši dluhu. Motejl reagoval na další pokus chomutovské radnice vymoci dluhy od neplatičů. Proti samotné exekuci ale nic nenamítá, neboť ji zákon umožňuje.

„Základním principem, který musí být při vymáhání dlužené částky respektován, je princip přiměřenosti,“ uvedl Motejl. „V několika případech lamentace dlužníků signalizují, že v tomto případě nelze považovat postup radnice za správný,“ dodal. Primátorka Chomutova Ivana Řápková (ODS) ale tvrdí, že při exekucích město postupovalo podle zákona.

Pracovníci ekonomického odboru chomutovské radnice začali v pondělí za asistence strážníků a zámečníků exekučně zabavovat movitý majetek dlužníků města. Rodina se třemi dětmi dlužila za odpad 840 korun. Úředníci ale v bytě zabavili počítač, televizi a zvukovou stereo soupravu za tisíce korun.

Práci exekutorů a náklady města ale nakonec pravděpodobně zaplatí dlužník a výsledná částka tak může mnohonásobně stoupnout. „Přijali jsme tři nové pracovníky na ekonomický odbor, mzdové náklady představují zhruba 60 tisíc korun měsíčně. Navíc musíme zabezpečit zabalení, uložení a dražbu zabavených věcí. Tyto náklady můžeme zpětně napočítat dlužníkům,“ uvedla Řápková.

Exekuce
Zdroj: ČT24