Detektivové ukončili vyšetřování bomby na brněnském magistrátu

Brno - Policisté ukončili vyšetřování 40letého Slováka, který je podezřelý, že na brněnské nádraží umístil kufřík s bombou. Kufřík se později dostal do ztrát a nálezů přímo na brněnském magistrátu. Policie dopadla muže loni na podzim, je obžalovaný z obecného ohrožení a nedovoleného ozbrojování.

Kvůli kufříku s bombou vypuklo 29. března před dvěma lety velké pozdvižení, z budovy magistrátu muselo být evakuováno 400 úředníků. „V půl deváté nám bylo oznámeno, že se na místě nachází kufřík, jehož obsah nápadně připomíná výbušný systém. Proto na místo vyjeli policisté,“ uvedl tehdy náměstek brněnské policie Karel Pospíšil. 

Kufřík s výbušninou ležel na oddělení ztrát a nálezů několik měsíců. Dostal se tam jako zapomenuté zavazadlo z úschovny na vlakovém nádraží. Rok a půl hledali policisté toho, kdo ho tam nechal. Teprve loni v listopadu dopadli 40letého Slováka z Nitry, který nechal na nádraží smrtící zbraň. Zaměstnanci úschovny si zapamatovali jeho tvář, viděli ho totiž několikrát. Starší muž chodil na nádraží pravidelně kufřík kontrolovat, vždy také prodloužil dobu úschovy, při poslední návštěvě tak ale neučinil. 

Reportáž Petra Malého (zdroj: ČT24)

Proč přivezl bombu do Brna a nechal ji tady, žalobce neví. Ani po deseti měsících výslechů se Slovák, který je stíhaný na svobodě, k ničemu nepřiznal. Vyšetřovatelé ale teď prozradili, že měl k výbušninám blízko. Byl totiž chemickým zbrojařem a má zkušenosti v oboru pyrotechnických prací. 

Hotové jsou už všechny expertizy, které měly určit, jak nebezpečný nástražný systém byl. Odborníci potvrdili, že šlo o plastickou trhavinu určenou k důlním pracím, která mohla ublížit stovkám lidí. Navíc by byla plně funkční, stačilo pouze spojit součástky v kufříku. 

Práce detektivů ze specializovaného útvaru i žalobce je teď u konce, zbytek bude na soudcích. 40letý Slovák usedne na lavici obžalovaných počátkem září u městského soudu.