Gott žádal při návratu z „cvičné“ emigrace Husáka o shovívavost

Praha - Zpěvák Karel Gott žádal v roce 1971 v dopise generálního tajemníka ÚV KSČ Gustáva Husáka o shovívavost při návratu do Československa ze své krátké emigrace. Úryvky z dopisu dnes zveřejnil server Aktuálně.cz. Gott zůstal krátce v tehdejším západním Německu společně se svými spolupracovníky, bratry Jiřím a Ladislavem Štaidlovými. Jak zpěvák dříve uvedl v rozhovoru pro MF Dnes, všichni dostávali náznaky, že se nad nimi stahují mraky. "Zároveň jsme byli namlsaní, jak se s námi zacházelo v Německu a Rakousku, kde jsme měli doslova naservírovaný červený tepich a mohli jsme si vychutnávat plné sportovní haly," vysvětloval zpěvák důvody krátké emigrace.

„Přestože jsem se v roce 1969 a 1970 postavil se všemi svými spolupracovníky do řady těch, kteří si upřímně přáli normalizaci občanského i kulturního života v naší zemi, a tento postoj jsem jasně vyjádřil činy, setkával jsem se doma na každém kroku s nepřekonatelnými obtížemi,“ osvětluje Gott v dopise důvody emigrace.

Reakce Gotta:

„Nabídl nám, že nám zaručuje , že se nám nic nestane, že nebudou žádné sankce, a že to chce projednat v Praze. Tomuto dopisu předcházela výzva Gustáva Husáka.“

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)


„Chceme se vrátit před naše publikum,“ píše se dále v dopise. „Pevně věřím, že jak já, tak i oba moji autoři najdeme ve vaší osobě a vaší moudrosti porozumění pro naši složitou situaci, která rozhodně není lehká,“ žádá Gott o shovívavost úřadů, pokud se se svými spolupracovníky vrátí do Československa.

„Karel Gott předběhl Václava Havla, protože napsal Husákovi o pár let dříve. Ovšem nešlo mu o stav normalizované společnosti a o lidská práva, ale výhradně o svojí kariéru,“ komentuje dopis hudební publicista Jan Rejžek. Smířlivěji hodnotí význam dopisu redaktorka Aktuálně Eliška Bártová, která ho objevila v achivu bezpešnostních služeb: „To nic nevypovídá o charakteru Karla Gotta nebo o jeho postoji k tehdejšímu režimu, ale je to přeci jenom svědectví o tom, jak Gott v té době uvažoval.“

Traduje se, že zpěváka osobně přemlouval prezident Gustáv Husák, ať se vrátí. Gott ale pro Mladou frontu upřesnil, že prezident tuto žádost pouze vzkazoval po obchodním diplomatovi z Frankfurtu. „Nabídl nám, že se nám nic nestane, že nebudou žádné sankce a že to chce všechno probrat v Praze,“ popisuje zpěvák, který si na dopis starý 38 let dobře vzpomíná. Dopis vznikl jako reakce na Husákovu výzvu.  

STB prý také během zpěvákova pobytu v zahraničí psychicky týrala jeho rodiče. „Například v našem jevanském domě zabavili všechny knihy a desky, doslova to tam vybydleli. Po mém návratu nám vše opět vrátili,“ popisoval Gott v rozhovoru. Ihned poté, co se zpěvák nevrátil ze západního Německa, na něj také státní bezpečnost založila spis.