Lékařům chybí vakcíny pro povinné dětské očkování

Praha - Už skoro měsíc chybějí lékařům vakcíny pro povinné dětské očkování. Distribuce měla podle slibů ministerstva zdravotnictví začít minulý týden, navzdory slibům to ale vypadá, že vakcíny možná nebudou k dispozici ještě měsíc. Chybí například i takzvaná hexavakcína, která chrání děti proti šesti vážným nemocem - mimo jiné smrtelnému tetanu nebo obrně. Lékaři si navíc stěžují, že nemají ani očkovací látky proti zarděnkám, příušnicím nebo spalničkám. Informaci přinesla MF Dnes.

„Nevíme nic jiného než to, že výběrové řízení na distributora vakcín ještě neskončilo, protože se jeden z účastníků odvolal, takže vakcíny stále nemá kdo rozvážet,“ uvedla lékařka z vedení Sdružení lékařů pro děti a dorost Eva Vitoušová.

Hygienické stanice, které dosud lékařům vakcíny dodávaly, je přestaly distribuovat v polovině letošního roku. Nově je měly hradit zdravotní pojišťovny a rozvážet soukromí distributoři, vzešlí ze soutěže vyhlášené ministerstvem. Novela zákona, která hrazení vakcín ze státního rozpočtu přesouvá na pojišťovny, ale nebyla přijata.  

Hexavakcína se podává v několika dávkách v přesném časovém rozmezí, které se nesmí prodlužovat, jinak se dítě musí naočkovat znovu od začátku. Ministerstvo lékaře uklidňuje, že větší časový rozestup (prodloužený asi o dva měsíce) v očkovacích dávkách by neměl vadit a stačí jen posunout očkovací kalendář. Desítky dětí ale měly dostat další dávku vakcíny už před prázdninami, rodiče ale přeočkování kvůli dovolené odložili. Vakcíny ale nejsou, a tak tyto děti čeká zbytečně celá procedura znovu.   

Očkování
Zdroj: ČT24