Česko má další tři případy prasečí chřipky

Praha - V České republice se objevily další tři případy takzvané prasečí chřipky, celkem už bylo v Česku odhaleno 24 případů této nemoci. Nově byl v pátek večer virus onemocnění potvrzen u dvou žen a tříletého chlapce. Všichni onemocněli při cestě nebo krátce po návratu ze zahraničí. Ženy jsou v domácí izolaci, chlapec je kvůli vysokým teplotám v pražské nemocnici Na Bulovce.

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně se u chlapce objevily první chřipkové příznaky v autobuse při cestě z Velké Británie do Česka v pondělí. Mezi nově nemocnými je i žena, u které se objevily první chřipkové příznaky 12. července - dva dny po návratu z pobytu ve Spojených státech. Byla vyšetřena na ambulanci nemocnice v Uherském Hradišti a ponechána v domácí izolaci. Stav pacientky je podle lékařů dobrý. Další nemocná začala mít potíže koncem minulého týdne v Británii. Ve čtvrtek se letecky vrátila do České republiky a po prvotním ošetření na ruzyňském letišti v ambulanci Meditrans absolvovala vyšetření v nemocnici Na Bulovce. Nyní je v domácím ošetřování.

V České repulice se tento týden objevil i první případ, kdy se prasečí chřipkou nakazil někdo přímo v tuzemsku. Nemoc byla diagnostikována u mladé Češky, která byla dříve v kontaktu s cizinci, kteří do ČR přicestovali z USA a Británie, zemí, kde se prasečí chřipka vyskytuje. Epidemiologové se obávají podzimu, kdy může udeřit druhá vlna chřipky.