Kárné řízení s kolegiem NKÚ skončilo bez výsledku

Praha - Praha - Neveřejné řízení 12 členů kolegia Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) před kárnou komorou dnes skončilo bez výsledku. Pokračovat bude 30. července, kdy bude vyhlášen výsledek, Řízení navrhl prezident úřadu František Dohnal. Brání se tak nařčení z nesrovnalostí v hospodaření NKÚ, z nichž ho členové kolegia viní. Přitom právě Dohnal spolu se dvěma soudci Nejvyššího soudu Pavlem Kučerou a Karlem Haschem v kárné komoře zasedá.

Jde o mstu, nebo běžný postup? Dohnal tvrdí, že návrh podat musel, protože členové kolegia jednali mimo své kompetence, když ho nařkli z nehospodárnosti. Na základě informací kolegia se začal kauzou NKÚ zabývat i kontrolní výbor Poslanecké sněmovny. Jeho předseda Vladimír Koníček (KSČM) už podal návrh na zahájení kárného řízení s Dohnalem. Šéf NKÚ čelí také trestnímu oznámení pro údajné porušování povinností při správě cizího majetku. Dohnala můžou tato obvinění stát prezidentské křeslo.

Dohnal obvinění odmítá a chce se proti němu bránit všemi prostředky. Kromě návrhu na kárné řízení také podal trestní oznámení na pět poslanců kontrolního výboru. Úřad vedený Dohnalem údajně opakovaně upravoval rozsah zakázky tak, aby její hodnota klesla pod dva miliony korun. Taktéž prý NKÚ vytýkal ministerstvu informatiky, že nedostatečně využívá budovu, a NKÚ sám platí nájem za prázdnou budovu v Karlíně. Poslanci Dohnala kritizují také za to, že si nechal od úřadu platit nájem dvou bytů, ačkoli má nárok jen na jeden. Dohnal již dříve oznámil, že se z bytu vystěhuje.