Stav nebezpečí na severu Moravy skončí za 14 dní

Ostrava/Děčín - Krizový štáb Moravskoslezského kraje se dnes za účasti hejtmana Jaroslava Palase sešel v Ostravě. Podle svého rozhodnutí ukončí stav nebezpečí k datu 24. července. Následná obnova povodněmi zasažených oblastí potrvá minimálně několik dalších měsíců. Štáb proto jednal také o opatřeních, které budou následovat po skončení krizového stavu, především o náhradním bydlení pro postižené domácnosti. Po ženě zmizelé v řece Ploučnici dnes také znovu pátrala děčínská policejní jednotka a znovu bezvýsledně.

Za svou prioritu si zastupitelstvo Moravskoslezského kraje vytyčilo zajistit do konce tohoto roku bydlení pro šestatřicet rodin z Novojičínska, které tu během bleskové povodně přišly o svá obydlí. Hejtman Palas chce čerpat finance na výstavbu z ministerstva pro místní rozvoj a ministerstva zemědělství.

Pohřešovanou ženu stále hledají policisté 

Policejní jednotka potápěčů začala dnes dopoledne pátrat v řece Ploučnici po čtyřicetileté ženě z Benešova nad Ploučnicí, která je pohřešována od sobotní ničivé povodně. Policisté hledali v předem vytypovaných místech u jezů a tůní s hlubokou vodou. Na dnešním pátrání v korytě řeky se podílelo celkem 15 lidí, z toho je devět potápěčů.

S pátráním začali kolem 10:30 v Benešově nad Ploučnicí a postupovali po proudu směrem k Děčínu. Před 15:00 hledání ukončili. „Po čtvrteční analýze toku už měli vytypována místa hlubokých tůní a míst u jezů,“ řekl mluvčí děčínské policie Ladislav Cvik. V sobotu a v neděli bude v pátrání pokračovat říční policie. Ta by měla projíždět a kontrolovat Labe mezi Děčínem a Hřenskem. „Kontrolovat budou břehy a tok řeky. Jsou na ní občas místa, kde se těla zachytávají,“ uvedl mluvčí. O pohřešované také vědí kolegové policistů v sousedním Německu. 

Povodňová bdělost opouští i Prahu 

V Praze pominul první stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost, průtok vody ve Vltavě klesl pod 450 metrů krychlových za sekundu. Do nábřežní zdi se dnes proto zasunula protipovodňová vrata na Čertovce. Otevřely se také nábřežní náplavky v Praze 1, 2 a 5. Kvůli zvýšenému průtoku vody v posledních dnech ve Vltavě a protipovodňovým opatřením nevznikly podle magistrátu žádné materiální škody.

Horní Habartice
Zdroj: ČT24