Vlhké počasí lidem nesvědčí, zato klíšťatům a komárům ano

Praha - Tropický začátek letošního léta způsobuje obtíže mnoha lidem se zdravotními problémy. Léto přitom není tropické výší teplot, které by překonávaly třicetistupňovou hranici, ale spíše vlhkostí vzduchu. Ta nedělá dobře astmatikům, v mírném pásmu na ni ale není zvyklá většina lidí, které bolí hlava, nemohou se soustředit a více se potí. Vlhko zato prospívá třeba klíšťatům, odborníci na nadcházející víkend předpokládají jejich vysokou aktivitu.

Na začátku léta dosahuje v Česku vlhkost až 90 procent, počasí tak připomíná spíše Středomoří nebo Karibik. „Toto počasí v tomto období pro střední Evropu příliš obvyklé není, vlhkost je opravdu vysoká,“ potvrzuje meteorolog Pavel Karas.

Odborníci zdůrazňují, důležité je hlavně hodně pít. V tomto počasí totiž kolabují i zcela zdraví lidé. „Na zvýšenou vlhkost tělo reaguje tím, že se snadněji přehřívá, protože se neodpařuje pot a díky tomu se neochlazuje kůže. To pak přispívá ke kolapsům a poruchám vědomí,“ vysvětluje Otakar Buda z oddělení urgentních příjmů motolské nemocnice.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Proti klíšťatům pomáhají repelenty a dlouhé kalhoty

Vlhké počasí naopak svědčí klíšťatům, jejich aktivitu sleduje Český hydrometeorologický ústav, který také před víkendem vydává předpověď. Pro nadcházející dny platí čtvrtý stupeň z pěti, odborníci při něm doporučují použití repelentu, nesedat a nelehat si v lesích, nevstupovat do křovin zejména na okraji lesa, na okraji vodních toků a listnatého mlází. Večer a ráno by si lidé měli prohlédnout těla, případně co nejdříve odstranit přisátá klíšťata. To je důležité v ochraně proti borelióze, proti klíšťové encefalitidě je nejlepší obranou očkování, které se dá stihnout ještě teď.

Zejména v místech se stojatou vodou, která zůstala po záplavách, by se také mohli množit komáři. Ministerstvo zdravotnictví proto zadalo Státnímu zdravotnímu ústavu zpracování studie k likvidaci komárů v zasažených lokalitách. Teplé a vlhké počasí má pokračovat nejméně do poloviny příštího týdne, a proto by na sebe měli více dbát ti, kdo trpí nějakou chronickou nemocí.

Klíště
Zdroj: ČT24