Česko zasáhla další vlna bouřek, na Prachaticku hrozí protržení hráze

České Budějovice - Česko zasáhla večer další vlna bouřek a prudkých dešťů, situace se ale postupně uklidňuje. Bouřky se večer vyhnuly jihu Čech a Husinecká přehrada začala upouštět méně vody. Hladina Blanice díky tomu začala klesat a třetí stupeň už platí jen v Heřmani. Vážná je situace v Bohunicích na Prachaticku, kde hrozí protržení hráze rybníka. Narušily ji přívalové deště a další srážky by už nemusela vydržet. Varování před bouřkami meteorologové posunuli až do pátku. Přívalové deště by mohly přijít už dnes. V Libereckém kraji lijáky napáchaly největší škody na Turnovsku a v okolí Železného Brodu. Hasiči uklízeli také na Žďársku, Havlíčkobrodsku, Jihlavsku a Třebíčsku.

Hráz rybníka nad Bohunicemi na Prachaticku hrozí protržením. Technika se ale k místu kvůli rozbahněnému terénu nemůže dostat, hasiči proto opravují příjezdovou cestu. Na místo se ale dostanou zřejmě až ve čtvrtek. Podle starosty Bohunic Stanislava Frčka odvedla firma při stavbě rybníka v roce 2006 nekvalitní práci. „Není tam žádný přepad a veškerá voda, která jde jenom přes zpevněnou hráz se zemí, začíná zem vymílat.“

Práci měli hasiči také v hlavním městě Praze. Na několika místech republiky počasí opět zkomplikovalo dopravu. Teď jsou ovšem železniční tratě až na výjimky průjezdné. „Nesjízdné zatím zůstávají na Novojičínsku tratě z Nového Jičína horního nádraží do Hostašovic. Zatím stále neprůjezdný zůstává úsek na jihu Čech, konkrétně trať Strakonice - Volary v úseku Volyně - Lčovice,“ informuje Pavel Halla, mluvčí Správy železniční dopravní cesty.

Stav v jižních Čechách; pomoc pro Moravu (zdroj: ČT24)

V oblastech, které postihla povodňová vlna, zatím sčítají škody, odhady mluví o pěti a půl miliardách korun. Přímo na Novojíčínsku včera situaci mapoval také premiér Jan Fischer s ministry. V jihočeské Putimi klesá voda pomalu, některé domy jsou stále pod vodou. Vedení obce předpokládá, že úklid by mohl začít o víkednu.

Povodně odhalily nedostatky komplikující krizové situace

Po jednání krizového štábu na Jesenicku vyplynulo, že v oblasti chyběly v době povodní kvalitní mapy, které by práci integrovaného záchranného sboru značně ulehčily. Do budoucna by bylo potřeba i několik čtyřkolek, aby se záchranáři dostali i do oblastí, kde byla zatopena jediná přístupová cesta. Starostům nejhůře postiženého Novojičínska zase komplikovaly práci například přetížené sítě mobilních operátorů nebo problematické řešení havarijních stavů.

Obyvatelé Hodslavic a Životic na Novojičínsku se stále potýkají s nedostatkem pitné vody. Vinou povodní nemohou lidé z Hodslavic užívat vodu z vodovodu a v Životicích jsou po povodních znečištěné studny, na kterých jsou tamní obyvatelé zcela závislí. Dodávky balené pitné vody jsou podle představitelů obou obcí zatím dostatečné.

Vládní plán obnovy má být do tří týdnů

„Budeme muset nějaké věci restrukturalizovat, máme prostředky z minulosti, budeme muset hledat rezervy formou úvěrových peněz,“ vyjádřil se ministr financí Eduard Janota. Vláda mimo jiné zvažuje také vydání povodňových dluhopisů. Podklady pro plán obnovy povodněmi postižených regionů chce vytvořit do tří týdnů.