Před sídlem ČSSD hoří svíce za oběti komunismu

Praha - Minutou ticha a zapálením 90 svící před sídlem ČSSD v Hybernské ulici připomnělo dnes večer pět mladých aktivistů památku popravených politických vězňů z doby totality. Akci před Lidovým domem pořádalo sdružení Krvavá Strana Čech a Moravy (KrSČM), které chce přimět sociální demokraty k závazku přejmenovat Komunistickou stranu Čech a Moravy. Další akce podle organizátorů budou následovat, dokud nedosáhne počet zapálených svící 248, což je i celkový počet popravených.

Podle organizátora setkání Michala Majznera ČSSD komunistům ustupuje a po volbách prý hrozí, že se KSČM dostane do vysokých státních funkcí. Sociálním demokratům zatím zakazuje spolupráci s komunisty na vládní úrovni usnesení jejich bohumínského sjezdu. Podle ODS však v případě úspěchu sociálních demokratů v předčasných volbách do sněmovny spojenectví ČSSD a KSČM hrozí.

První svíce za Miladu Horákovou

„V roce 2006 zabránila ČSSD přejmenování KSČM a všemožně s ní spolupracuje,“ řekl přítomným Majzner. Dodal, že první svíce byla zapálena za Miladu Horákovou. Právničku a političku odsoudili komunisté v červnu 1950 ve vykonstruovaném procesu k trestu smrti. Dnes platí za symbol obětí totalitní zvůle.

Na příštím pietním setkání budou zapáleny svíce za oběti dalších justičních vražd. „Počet umučených vězňů a obětí na hranicích je tak vysoký, že setkání mohou být až do voleb a výročí 20 let od listopadu 1989,“ dodal. Sdružení KrSČM chce dosáhnout toho, aby komunistická ideologie byla vnímána jako zlo. Komunisté však nechtějí stranu přejmenovat. Podle Majznera se společnost vyrovná s minulostí jen, když KSČM změní svůj název.