Strany postupně v krajích uzavírají sněmovní kandidátky

Praha - Občanští demokraté, lidovci a sociální demokraté postupně v krajích uzavírají kandidátky pro mimořádné sněmovní volby. Dnes se sejdou čtyři krajské nominační konference ODS a čtyři kraje rozhodnou o kandidátkách ČSSD. Volební lídry vyberou také lidovci, a to ve dvou krajích - Středočeském a na Vysočině. Protože se volby uskuteční počátkem října, na skládání kandidátek mají strany kratší čas. ODS chce cyklus uzavřít 29. června, ČSSD plánuje jejich schválení na 4. červenec.

Teprve dnes odstartuje primárky Strana zelených, kandidátní listiny hodlá uzavřít až v srpnu. KSČM je z parlamentních stran s přípravou kandidátek naopak nejdál. Krajské organizace už je včetně jmen volebních lídrů předaly do pražského ústředí a ústřední výbor KSČM by je měl projednat a schválit rovněž dnes.

Občanští demokraté budou dnes lídry vybírat na Vysočině, v Jihočeském, Olomouckém a Zlínském kraji. V posledních dvou jmenovaných kandidují místopředsedové strany Ivan Langer a Petr Nečas. Očekává se, že podporu získají. V čele jihočeské kandidátky by měla podle názoru širšího vedení strany vystřídat Toma Zajíčka čtyřka z roku 2006 - Jan Bauer. Zatím nevyjasněná situace panuje na Vysočině, kterou před třemi lety vedla do voleb Miroslava Němcová, nyní však podporu vedení nemá.

Kandidátku lidovců ve Středočeském kraji chce vést předsedkyně krajské organizace Lenka Ptáčková Melicharová. V roce 2006 středočeskou KDU-ČSL vedla do voleb pozdější ministryně obrany Vlasta Parkanová, před týdnem ale oznámila, že hodlá podporovat stranu bývalého šéfa KDU-ČSL Miroslava Kalouska TOP 09. Vysočina patří tradičně místopředsedovi sněmovny Janu Kasalovi, o post má zájem i pro říjnové předčasné volby.

Bez konkurence by dnes měli získat vedení kandidátek místopředsedové ČSSD Lubomír Zaorálek v Moravskoslezském kraji a Zdeněk Škromach ve Zlínském. Kandidátky budou uzavírat také královéhradecká a liberecká ČSSD.