Korupci kolem Gripenů stále vyšetřují i české úřady

Praha - Možnou korupci v kauze stíhaček Gripen stále prověřují i české úřady. Švédská prokuratura včera šetření uzavřela, protože se jí nepodařilo prokázat podíl domácích firem. Poukázala ale na Českou republiku, kde podle ní k uplácení docházelo. Česká protikorupční policie šetří kauzu téměř dva a půl roku. Detaily k případu, nebo zda nakonec padnou nějaká obvinění, ale říct nechce. Zakázku na 24 stíhaček za 60 miliard se snažila prosadit vláda Miloše Zemana. Za Vladimíra Špidly ale Česko od plánu ustoupilo a pronajalo si 14 strojů na 10 let.

V Česku Gripeny prosazovali hlavně dva lidé. Zástupce firmy BAE Steve Mead a v zákulisí i rakouský hrabě Alfons Mensdorff-Pouilly, který měl jednat mimo jiné i s někdejším ministrem financí Ivem Svobodou a premiérem Milošem Zemanem.

Pouilly jako jediný skončil na čas kvůli Gripenům ve vazbě. Britští vyšetřovatelé tehdy zadrželi fax z roku 2001, kde měl Pouilly požadovat pro dvacet Čechů kolem tří miliard korun, tedy asi 5 procent z tehdejší předpokládané ceny zakázky.

Reportáž Tomáše Vlacha a Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Česká protikorupční policie ale zatím pro uplácení nemá dostatek důkazů. „Stále prověřujeme a zatím u nás k významnému posunu nedošlo,“ řekla ČT obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Šárka Pokorná.

Švédská prokuratura přitom podle reportéra televize SVT Swena Bergmana došla k závěru, že v České republice k uplácení došlo: „Nelze ale pohnat k soudu lidi ze Saabu, protože většina důkazů se vztahuje ke společnoti BAE Systems v Británii.“ Britskou zbrojovku BAE Systems z jedenadvaceti procent vlastní právě Saab, který stíhačky vyrábí.

BAE Systems
Zdroj: ČT24