Praha se nebude ucházet o olympiádu v roce 2020. Kvůli krizi

Praha - Praha se nebude ucházet o pořádání olympijských her v roce 2020. Na svém pravidelném zasedání o tom rozhodla městská rada. Zastavení prací spojených s přípravou kandidatury je součástí návrhu opatření, která mají zmírnit dopady finanční krize na fungování metropole. Praha totiž očekává, že její rozpočtové příjmy by letos mohly poklesnout o 2,9 miliardy korun. Kandidatura pro rok 2024 není vyloučena.

Návrh musí ještě schválit zastupitelstvo, které se sejde tento čtvrtek. Je ale pravděpodobné, že i tam bude odhlasován bez problémů. ODS, která je ve vedení města, má totiž v zastupitelstvu většinu. 

Rozhodnutí rady vítá i opozice. „Byl to od začátku zvláštní projekt a je chybou, že se do něj dalo tolik prostředků,“ řekl zastupitel Miroslav Poche (ČSSD). Podle něj mělo město od záměru pořádat olympijské hry ustoupit už dávno. Olympijská kandidatura dosud Prahu stála 70 milionů korun.

„Je logické, že hledáme úsporná opatření všude, kde můžeme. Jedním takovým opatřením je i zmrazení prací na přípravu kandidatury Prahy na letní olympijské hry v roce 2020,“ řekl pražský primátor Bém. Namítá, že olympijská kandidatura smysl měla. Podařilo se podle něj zpracovat studie, které budou využity k rozvoji Prahy a urychlily se dlouhodobé investiční plány jako výstavba nových tras metra nebo tunelového komplexu Blanka. Navíc kandidatura znamenala podle Béma významnou reklamu pro českou metropoli v zahraničí.

Náměstkyně primátora Markéta Reedová (SNK-ED): „Jsem ráda, že fata morgana olympijských her se nakonec odhalila a končí, jenom mě mrzí, že stála desítky milionů korun.“

Primátor Pavel Bém (ODS): „Praha i se svým konzervativně připravovaným rozpočtem ztrácí v daňových výnosech zhruba částku tří miliard korun, tak je logické, že hledáme úsporná opatření všude, kde můžeme.“

Rozhodnutí bylo očekávané

„Utlumení je nyní zcela pochopitelné,“ řekl serveru Týden.cz předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek s tím, že peníze nebyly utraceny zbytečně. „Praha se objevila ve světových médiích, to je přece skvělá propagace,“ dodal.

Rozhodnutí městské rady nepřekvapilo ani člena Mezinárodního olympijského výboru a exekutivy ČOV Jana Železného. „Dalo se to předpokládat, nejen kvůli finanční krizi, ale i celkově. Nedokázalo se dobře pracovat s veřejností a ekonomická krize k tomu přispěla. Moc se tomu nedivím,“ řekl trojnásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem.

Praha se ucházela o možnost pořádat olympijské hry v roce 2016, nedostala se však ani do užšího výběru. Předem ale avizovala, že hlavní úsilí o získání olympijských her do hlavního města směřuje k roku 2020. Ačkoliv radní poslali myšlenku olympiády v Praze k ledu, primátor nevyloučil, že se k ní v budoucnu znovu vrátí. Kandidaturu pro rok 2024 nikdo nevyloučil. Vedení společnosti Praha olympijská je připraveno i na tuto variantu, i když teď pravděpodobně jeho práce skončí úplně.

Praha olympijská s utlumením kandidatury souhlasí

Asi v měsíc starém rozhovoru ředitel Prahy olympijské Tomáš Petera podle tiskového mluvčího společnosti Karla Tejkala prezentoval svůj soukromý názor, že má-li být někdy v budoucnu šance kandidovat na olympijské hry, měla by se vynechat kandidatura v roce 2020. „V současné době má tato země a hlavní město Praha celou řadu problémů a bylo by velmi těžké před veřejností obhajovat, že se tady utrácejí miliony za zpracování dokumentů pro kandidaturu na olympijské hry… Útlum, tak jak ho vnímáme v Praze olympijské, je proto, aby myšlenka kandidatury nebyla devalvována a aby, a to je velmi důležité, se nestala součástí politického boje,“ uvedl Tejkal.

Podle Tejkala veškeré studie vycházely z ekonomických analýz a odhadů na dlouhou dobu dopředu. Nyní v čase krize, kdy nejsou analytici schopni odhadnout, co se stane ve vývoji ekonomiky v nejbližší době, je těžké vypracovat dlouhodobé výhledy. „Nyní je těžké dělat nové ekonomické studie, navíc by to bylo velmi nákladné,“ řekl Tejkal.

Společnost Praha olympijská funguje podle slov tiskového mluvčího od loňského června v útlumovém režimu, má dva zaměstnance a spotřebovává minimum financí. Náklady Prahy olympijské jsou podle Tejkala stále asi 150 tisíc korun měsíčně. Peníze čerpá společnost z loňských rezerv, zbyly jí totiž dva miliony. Pavel Bém však tvrdí něco jiného: „Praha olympijská nemá dnes ani jednoho zaměstnance, nemá ani korunu nákladů, nepovažujeme za důležité se zabývat tím, jestli ji zrušíme.“