Fischer se sešel s Klausem, mluvili o summitu EU

Praha - Prezident Václav Klaus přijal premiéra letní překlenovací vlády Jana Fischera. Hovořili spolu hlavně o přípravě agendy na summit Evropské unie, který proběhne příští týden a bude de facto tečkou za českým půlročním předsednictvím. Mluvilo se také o rozpočtu pro rok 2010 nebo o jmenování nového předsedy Evropské komise (EK).

O nominaci na post předsedy EK bude rozhodovat právě bruselský summit EU, kterému bude jako šéf rady předsedat český premiér Fischer. O post šéfa EK se na příštích pět let bude opět ucházet její stávající předseda a bývalý portugalský premiér José Barroso. Byl to právě Fischer, kdo v úterý Barrosa na schůzce sám požádal, aby jej mohl jako kandidáta na předsedu komise opět navrhnout.

Dalším tématem dnešní diskuse mezi Fischerem a Klausem byly záruky Irsku, které by umožnily v této zemi znovu otevřít ratifikační proces Lisabonské reformní smlouvy. Irové, kteří o Lisabonské smlouvě jako jediní v EU rozhodovali v referendu, tento dokument o reformě fungování a rozhodování v unii loni v červnu odmítli, čímž se blok dostal do vážných problémů. Nyní žádají od EU některé podmínky, aby mohli na podzim vypsat o Lisabonské smlouvě nové referendum. Klaus se netají svým odmítavým názorem k prohlubující se evropské integraci. Lisabonskou smlouvu odmítá, zatím ji nepodepsal ani poté, co s ní souhlasily obě komory českého parlamentu, a po irském „ne“ ji pokládá za mrtvý dokument.

Řeč byla i o klimatu 

Třetím tématem diskuse s Klausem před summitem EU byl podle Fischera klimatický balíček. Země EU zatím nenašly shodu na tom, jak si mezi sebe rozdělí náklady na financování opatření proti změnám klimatu v rozvojových zemích. K dohodě musejí dospět do prosince, kdy se v Kodani uskuteční mezinárodní konference o snižování skleníkových plynů po roce 2012.

Zeměkoule
Zdroj: ČT24