Středočeští úředníci pokračují v čistkách

Praha - Personální výměny ve středních Čechách pokračují. Po odvolání ředitelů krajských nemocnic a dalších institucí teď přišly na řadu příspěvkové organizace. Kraj vyhlásil výběrové řízení na místo ředitele Domova pro seniory v Jílovém u Prahy. Současná ředitelka to přitom netušila. Nakonec se do soutěže stihla přihlásit, ale nemá šanci. Úředníci ji vyřadili rovnou, prý nesplňuje podmínky.

Eva Petrášová se seniory pracuje od mládí. Domov v Jílovém vede už dvacet tři let. Středočeští radní ale v dlouholeté praxi výhodu nevidí, rozhodli se proto ředitelku vyměnit. „Doba postoupila a my si myslíme, že mladí lidé jsou schopni přizpůsobit se nějakým moderním trendům řízení,“ vysvětluje výměnu ředitelky mluvčí Středočeského kraje Berill Mascheková.

Kraj sice vyhlásil výběrové řízení na nového ředitele, ale současnou ředitelku o tom nikdo neinformoval. Důvody, proč má ve funkci skončit, nechápe. „Mám dobré výsledky, hospodaření je také v pořádku. Nikdo mě nikdy za dvacet tři let neupozornil, že bych něco dělala špatně,“ konstatuje zklamaně ředitelka domova Eva Petrášová.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Změnám nerozumí ani klienti domova. Když se dozvěděli, že svoji ředitelku dál na chodbách potkávat nebudou, začali sepisovat petici. Teď je na ní už téměř šest set podpisů, přidali se i obyvatelé Jílového. Podle klientů domova zde ředitelka strávila kus života, brali ji jako mámu nebo dceru, teď ji najednou vyhazují, nechápou to.

Eva Petrášová o svou funkci chtěla bojovat. Přihlásila se proto do výběrového řízení. To sice ještě není u konce, ale vedení kraje už teď ví, že ředitelka neuspěla. „Nesplnila základní předpoklad, tím je vysokoškolské vzdělání,“ upřesňuje krajská mluvčí. „Minulé vedení kraje mi vzhledem k věku a dlouholetým zkušenostem prominulo vzdělání, takže to není kvůli tomu,“ zpochybňuje důvody ředitelka.   

Výběrové řízení má skončit 18. června. Do konce měsíce by pak mělo být jasné, kdo se nově vedení domova ujme.

Senioři odpočívají v jílovskíém penzionu
Zdroj: ČT24