Topolánek s Bémem ustáli další vzájemný spor

Praha - Starý spor mezi předsedou Topolánkem a prvním místopředsedou Bémem se dočkal nového pokračování. Bém vedení strany zkritizoval za to, že nedokázalo prosadit tajnou volbu prezidenta. Reakce premiéra v podobě výroku, že pro něj jako vyjednavač selhal právě Bém, na sebe nenechala dlouho čekat.

„Já na to, co si říká Pavel Bém, víceméně kašlu, protože pro mě jako vyjednavač selhal právě on. Vyjednavač se poměřuje tím, kolik hlasů přinese,“ reagoval doslova Mirek Topolánek. Již dnes se však za tento výrok předseda ODS prvnímu místopředsedovi omluvil a smířlivější tón v komunikaci přes média nasadil i Pavel Bém: „ODS má jediný cíl. Být jednotná, zítra uspět se svým kandidátem a zvolit prezidenta republiky.“

Rozepře mezi Bémem a Topolánkem přesto vyústila v odvolání prvního místopředsedy z vyjednávacího týmu, který má Václavu Klausovi zajistit hlasy ke zvolení. Zůstal v něm tak jen premiér Topolánek a šéf poslanců Petr Tluchoř, který posléze nastalou změnu oznámil poslancům v klubu.

Grémium ODS však po následném zasedání Béma „v zájmu zachování jednoty strany“ pouhý den před volbou prezidenta do týmu znovu vrátilo, což potvrdil i premiér: „Zůstává členem vyjednávacího týmu, to by tady se mnou dnes nebyl. To, že jsme se snažili si ty věci vyříkat ráno na grémiu, je jasné a výsledkem je moje omluva.“

Přestože se vedení strany drží strategie vystupovat smírně a jednotně, někteří občanští demokraté rostoucí nervozitu ve straně potvrzují, i když se jí snaží zlehčovat. Situace v ODS se nyní bude odvíjet podle toho, jestli se premiérovi podaří splnit slib daný před první volbou v podobě přijetí osobní odpovědnosti za Klausovo znovuzvolení.