Stát chce po Starkovi miliony uprchlého Krejčíře

Praha - Český stát vymáhá na fotbalovém funkcionáři Jaroslavu Starkovi a společnosti Marila Příbram více než 47 milionů korun, které údajně dluží uprchlému podnikateli Radovanu Krejčířovi. Píšou o tom Lidové noviny (LN). Důvodem vymáhání jsou prý dvě směnky, které byly objeveny v Krejčířově černošické vile při zásahu policie v roce 2005. Vymáhání může být jedním z motivů údajné schůzky Starkova advokáta Julia Kramariče s uprchlým Krejčířem minulý týden v Johannesburgu. Kramarič potvrdil, že na místě projednával obchodní věci obou podnikatelů. Starka však jakékoli současné obchodní styky s Krejčířem popřel.

Kramarič odcestoval do JAR, aby se zúčastnil Krejčířova výslechu před soudem. Slyšení se mělo týkat únosu a smrti jistého českého podnikatele. Do soudní síně v Johannesburgu se ale ve čtvrtek dostavil pouze Krejčířův právník, který podnikatele omluvil pro nemoc. Zároveň prý tvrdil, že Kramarič se s Krejčířem setkal a zřejmě ho vydíral. Jihoafrické úřady Kramariče v JAR opakovaně zadržely. Poté byl propuštěn z cely na kauci, koncem června jej čeká soudní jednání.

Vymáháním směnek se již několik měsíců zabývá česká justice. Platnost směnek na 3,2 milionu a 44 milionů posuzovali soudci jednotlivě. V obou případech středočeský krajský soud již rozhodl v neprospěch Starky a Marily. Vrchní soud v Praze v případě nižší sumy nedávno verdikt potvrdil, v případě druhé směnky mají soudci napravit pouze drobnou formální chybu, píšou LN.

Vymáhání směnek nalezených u Krejčíře vyplývá ze zákona

„Jedná se o takzvané směnečné platební rozkazy. V obou případech pana Starku a Marilu žaluje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. V případě směnky na 44 milionů má soudce opravit mimo jiné faktickou chybu v odůvodnění rozsudku,“ uvedla místopředsedkyně krajského soudu Lenka Ceplová.

Mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Jana Rennerová k tomu říká, že vymáhání finančního plnění směnek nalezených u Krejčíře vyplývá ze zákona. „Jde o takzvanou správu zajištěného majetku. U člověka podezřelého z trestné činnosti nám zákon ukládá zajistit, aby majetek nepozbýval na ceně,“ uvedla Rennerová.

„Krejčíř ví, že mi peníze nepůjčil,“ říká Starka

V případě, že úřad uspěje, budou peníze uloženy na speciální účet spravovaný úřadem. „Právně budou tyto prostředky stále majetkem pana Krejčíře. Teprve další soud může rozhodnout, že se z těchto prostředků bude třeba platit případný prokázaný daňový únik nebo i soudní výlohy,“ řekla Rennerová.

Starka s platností směnek nesouhlasí. „Skutečně nejde o falza. Chtěli jsme s Radkem udělat obchod. Sešlo z toho. Krejčíř samozřejmě ví, že mi ty peníze nepůjčil,“ říká Starka. Rovněž uvedl, že neví o tom, že by jeho advokát Kramarič s Krejčířem minulý týden o směnkách hovořil.

Radovan Krejčíř
Zdroj: ČT24