Klaus nepodepíše vázaný mandát pro vládu

Praha - Vláda nebude moci souhlasit s převodem pravomocí na evropskou úroveň, pokud k tomu nebude mít souhlas parlamentu. Prezident Václav Klaus nebude shodu nad vázaným mandátem pro vládu blokovat, novelu jednacího řádu sněmovny, která ho zavádí, ale nepodepíše. S oznámením dnes přišel prezidentův mluvčí Radim Ochvat. Vázaný mandát předcházel schválení Lisabonské smlouvy a s tímto dokumentem souvisí.

Senát schválil zavedení takzvaného vázaného mandátu 6. května. Změnu přinášejí prováděcí novely parlamentních jednacích řádů k Lisabonské smlouvě o budoucím uspořádání EU. Schválení uvedených novel si stanovili senátoři ODS jako podmínku pro následnou ratifikaci Lisabonské smlouvy. Horní komora pak ten samý den schválila i Lisabonskou smlouvu. Sněmovna ji podpořila již v únoru.

Hrad dnes uvedl, že vázaný mandát podřizuje alespoň ty nejzávažnější postupy zástupců české vlády v EU předchozímu souhlasu parlamentu, „a tím na vnitrostátní úrovni mírně eliminuje unijní demokratický deficit“. „Něco takového zde mělo a mohlo být již dávno, bez ohledu na Lisabonskou smlouvu,“ napsal Ochvat. Klaus ale podle něj svůj podpis pod novelu jednacího řádu připojit nemůže. „Protože by tím vyvolal klamné zdání, že s praxí, kterou tento zákon představuje, vyjadřuje svůj souhlas,“ dodal prezidentův mluvčí.

Klaus je ostrým kritikem Lisabonské smlouvy. Ačkoli ji už schválily obě parlamentní komory, svůj podpis pod ní zatím připojit nehodlá. Chce počkat na to, jak dopadne stížnost, s níž se kvůli Lisabonské smlouvě hodlá na Ústavní soud obrátit skupina senátorů.

Václav Klaus
Zdroj: ČT24