EU odmítá udělit ochrannou známku Karlovarským oplatkám

Karlovy Vary - Žádost na udělení ochranné známky slavným Karlovarským oplatkám byla Evropskou unií razantně odmítnuta. Proti udělení známky protestovali cukráři z Německa a Rakouska. Česká registrace by prý poškodila jejich výrobu sladké pochoutky, kterou v obou zemích vyrábějí. Zatímco u jiných pochutin, jakými jsou například Hořické trubičky, Pohořelický kapr či Štramberské uši, prošla registrace hladce, Karlovarské oplatky se staly předmětem sporu.

„Námitky proti udělení ochranné známky jsou opravdu velice rozsáhlé a velmi kvalifikovaně připravené. Podle mých informací se jedná o materiál v objemu několika set stran,“ potvrdil informace o tvrdém postoji Německa a Rakouska europoslanec Jan Březina. Podle jeho slov by se čeští výrobci Karlovarských oplatek měli připravit na tvrdý boj, konečný verdikt padne za několik měsíců. „Objeví-li se námitky, komise prošetří jejich přijatelnost a následně pozve obě zúčastněné strany za účelem nalezení dohody,“ popisuje proces vyjednávání mluvčí Evropské komise Mireille Thom.

V případě nezdaru takového jednání musí o dalším postupu rozhodnout komise. Pokud by Karlovarské oplatky ochrannou známku nezískaly, z pultů zcela jistě nezmizí. Budou se ale muset smířit jak s konkurencí zahraničních výrobců, tak s nižší mírou zisku. „V případě neúspěchu při získávání známky dojde k tomu, že se “karlovarské oplatky„ budou vyrábět v asijských zemích, odkud budou dováženy do České republiky. Naše společnosti se tak stanou méně konkurenceschopnými,“ upozornil na možná rizika neúspěchu majitel TH Bodam a výrobce Karlovarských oplatek Tibor Herák.

V telefonickém rozhovoru, který poskytl České televizi, upozornil europoslanec Jan Březina na neobvyklý postup německé strany: „Německé ministerstvo spravedlnosti podpořilo německé výrobce oficiálním dopisem. Je to poměrně neobvyklý postup a vypovídá o tlaku na Evropskou unii,“ upozornil Březina. Česká strana má ale do doby, než získá oficiální stanovisko od Evropské komise, svázané ruce. „V současné době se stále jedná o řízení mezi komisí a případnými členskými zeměmi, které oponují,“ potvrdil ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Karlovarské oplatky nejsou jediným českým výrobkem, který čeká na svou ochrannou známku. Evropská komise bude rozhodovat například i o pravých Olomouckých tvarůžcích, Březnickém ležáku nebo Chodském pivu.