Bude Michaela Šojdrová první ženou, která povede lidovce?

Praha - Dlouholetá lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová, která vstoupila do politiky v roce 1989, patří spíš k pravicovému křídlu v KDU-ČSL. Opakovaně kritizovala současného předsedu strany Jiřího Čunka, že lidovce vede špatně. Právě Šojdrová má podle kuloárních informací vedle Cyrila Svobody největší šance na zvolení. Sama by ráda do politiky přilákala víc mladých lidí, chce usilovat o vyšší zastoupení žen a hlavně o odstranění všeho, co stranu rozděluje. Delegáty sjezdu chce oslovit mimo jiné návrhem na zrušení pomlčky v názvu strany.

„Buďme Křesťanskodemokratickou stranou lidovou,“ vyzývá v závěru svého článku Šojdrová. Delegátům vzkázala, že v programu strany i její reprezentaci musí být oba hlavní názorové proudy zastoupeny. „Křesťanskodemokratický i sociální, oba musí umět prosazovat společný program,“ uvedla. Strana by podle ní měla usilovat o hlasy věřících, tak by měla šanci na desetiprocentní úspěch ve volbách, což by vedlo k tomu, že by strana byla volitelná i pro širší okruh lidí.

Michaela Šojdrová o jednotě strany:

„Dokonce do budoucna myslím, že bychom měli odstranit i tu pomlčku v názvu KDU-ČSL a měli bychom být jednotnou Křesťanskodemokratickou stranou lidovou.“

Reportáž Alice Schinabekové (zdroj: ČT24)

Zahradní architektka a učitelka francouzštiny Šojdrová vstoupila do politiky v září 1989, kdy se stala členkou tehdejší České strany lidové. Její politická kariéra ale začala až o 7 let později. „Nejsilnější osobností pro mě byl Josef Lux, který mě navrhl na volitelné místo na kandidátku v roce 1996 a požádal mě, abych vstoupila do nejvyšší politické reprezentace,“ popsala pro ČT zlom své politické kariéry Šojdrová. Stala se totiž poslankyní a své místo ve sněmovně dokázala obhájit ve všech dalších volbách.

Byla členkou řady sněmovních výborů a komisí. Nejvyšší funkcí, kterou se jí podařilo získat, byl post předsedkyně poslaneckého klubu. Ten ale řídila jenom rok, podruhé už zvolená nebyla. „To moje první funkční období bylo úspěšné a mrzelo mě, že kolegové neupřednostnili kvalitu, ale nějaké jiné zájmy,“ řekla Šojdrová.

Michaela Šojdrová, poslankyně:

Narodila se 28. října 1963 v Kroměříži. Po maturitě na kroměřížském gymnáziu vystudovala v roce 1987 Vysokou školu zemědělskou v Brně (zahradnickou fakultu).

Po ukončení vysoké školy pracovala v projekci zahradní architektury v Bystřici pod Hostýnem; po roce 1990 složila státní zkoušky z francouzského jazyka a působila jako externí učitelka francouzštiny na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži.

Od roku 1996 je členkou Poslanecké sněmovny, je mimo jiné místopředsedkyní výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a místopředsedkyní lidoveckého klubu.

Do lidové strany vstoupila v září 1989; je předsedkyní školské komise KDU-ČSL a předsedkyní Sdružení žen KDU-ČSL.

Od roku 1987 je vdaná, manžel pracuje jako soudní znalec v oboru nemovitostí, mají dva syny. Její matka Eva Nováková byla senátorkou KDU-ČSL v letech 1996-1998.