Cenu Olgy Havlové obdržela Jana Hejzlarová

Praha - Cenu Olgy Havlové udělovanou lidem, kteří navzdory svému zdravotnímu postižení pomáhají ostatním, dnes obdržela osmašedesátiletá Jana Hejzlarová, která přes dlouhodobé vážné onemocnění už deset let pomáhá Domovu sv. Karla Boromejského v Praze. Poděkování za významnou finanční podporu, za účinnou spolupráci a za realizaci projektů obdržel mimo jiné i Nadační fond manželů Livie a Václava Klausových. Za dlouholetou spolupráci při akcích Výboru dobré vůle nadace ocenila také redaktora České televize Ivana Lukáše. Oceněným přišel poblahopřát i exprezident Václav Havel.

Když se domov v roce 1998 obnovoval, Hejzlarová v něm vybudovala denní stacionář pro seniory a handicapované a dodnes se věnuje ergoterapii, při níž pacientům pomáhá pracovní činnost přiměřená jejich zdravotnímu stavu. Laureátka se přes svůj věk neúnavně věnuje handicapovaným, jak byla po celý život zvyklá jako zdravotní sestra. „Je to věc profesionality, empatie a lásky k tomu, o kterého právě pečujete,“ řekla ČT Hejzlarová.

Nadace Olgy Havlové ocenila taky své nejštědřejší sponzory. Především důchodce z Kladna Václava Frybu, který fond spolu se svou nedávno zesnulou ženou podporoval od samého začátku. Loňskou cenu Olgy Havlové dostal Jan Hutař z Národní rady osob se zdravotním postižením. Výbor ocenil jeho dlouholetou legislativní práci pro zdravotně postižené. Hutař ve čtyřech letech onemocněl obrnou a je upoután na invalidní vozík.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

S myšlenkou Ceny Olgy Havlové přišla první manželka bývalého prezidenta Václava Havla Olga (1933 až 1996) v roce 1995, aby ocenila lidi, kteří mají handicap, a přesto se angažují pro druhé. Tehdy uvedla, že je jejich síla při překonávání překážek, která často chybí i zdravým lidem, velkou inspiraci.