V Jizerských horách vznikne specializovaná cyklostezka - singltrek

Praha/Nové Město pod Smrkem - V Jizerských horách by měla vyrůst první modelová singltreková stezka pro rekreační terénní cyklistiku. S pilotním projektem nové specializované trasy v České republice, která má pro začátek nabídnout 12 kilometrů přírodní cykloturistiky, přichází Česká mountainbiková asociace (ČeMBA). Předseda asociace Tomáš Kvasnička ve Studiu ČT24 upřesnil, že singltrek je, na rozdíl od asfaltových cyklostezek, rekreační přírodní stezka, která je svou charakteristikou šetrná k přírodě i k uživatelům. Cílem singltreku, který navazuje na tradici loveckých chodníků a reaguje na rozšířenou tradici cykloturistiky v ČR, má být silnější zážitek z aktivní rekreace.

Tomáš Kvasnička, předseda ČeMBA:

„V tak hustě obydlené zemi, jakou je Česká republika, s takovou tradicí pobytu v přírodě, jakou má, a s tak populární terénní cyklistikou si my uživatelé zasloužíme stezky, které jsou navržené za účelem rekreace… To se právě snažíme na modelovém projektu v Jizerských horách ukázat.“

U singltreku jde rovněž o legislativní otázku, vzhledem k normám na ochranu přírody. Zákon podle Kvasničky říká, že lesní stezku lze využít k cyklistické turistice, ovšem pojem stezka je podle něj v legislativní normě definován vágně. „Platí jedna věc, že po lesních cestách není problém s cyklistikou, problém je trochu v přímém terénu. Nicméně to, co propaguje ČeMBA, to je opravdu lesní stezka, kde by ten problém z hlediska zájmu ochrany přírody neměl být velký,“ řekl ČT Vladimír Vršovský ze Správy CHKO Jizerské hory.

Tomáš Kvasnička a Mike Van Abel ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Vlastnosti singltreku (z projektu ČeMBA):

  • dokonale splyne s přírodou 
  • je zábavný - lehce se obtáčí kolem stromů, stoupá a klesá, zrychluje a zpomaluje
  • je ekologický - minimalizuje dopad na krajinu a přírodu
  • je bezpečný - nedovolí jet příliš rychle
  • „voděodolný“ - díky důmyslné stavbě z něj voda odtéká a nepoškozuje ho, bahno a louže nekazí zážitky
  • levný - až 10x levnější v porovnání s asfaltovými stezkami
  • Tomáš Kvasnička autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/878/87791.jpg
  • Terénní kola autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/878/87795.jpg