Za nehodu u Nažidel padají další statisícové tresty

Plzeň - Jednatel chomutovské cestovní kanceláře Vlna Eduard Knapp musí zaplatit další statisíce korun v souvislosti s tragickou nehodou u Nažidel. U Krajského soudu v Plzni dnes prohrál dva spory, a to se ženou, která při nehodě ztratila dceru, a manželi, kteří přišli o syna. Podle verdiktu je Knapp odpovědný za zásah do jejich soukromí, musí pozůstalé odškodnit částkou dohromady 680.000 Kč a zaslat jim omluvu. Platit má i náklady řízení.

Stejným způsobem jako dnes rozhodl soudce krajského soudu před několika dny i další čtyři případy - šesti pozůstalým má Knapp vyplatit dohromady 800.000 korun. Peníze dostane žena, která ztratila manžela, druhá, jež přišla o dceru, a dále dva manželské páry, jimž každému při nehodě zemřela dcera. I s dnešním verdiktem o odškodnění tak musí zaplatit celkem 1,480.000 Kč. Všech šest rozhodnutí ale zatím nenabylo právní moci.

Pozůstalí se odškodnění domáhali žalobou, ztrátou svých nejbližších podle ní utrpěli nemajetkovou újmu a zásah do svých práv na ochranu osobnosti. Žádali také omluvu. Kromě Knappa žalovali i přepravce Milana Jurštáka, jehož firma je od července 2004 v likvidaci. Ten dle soudu platit nemusí.

Zástupce žalovaného majitele kanceláře Eduarda Knappa Vlastimil Němec se dnes k soudu nedostavil. V minulosti za svého klienta odmítl ve všech případech odpovědnost. Podle toho, do jaké skupiny cestující patřili, argumentoval buď tím, že mezi nimi a CK neexistovala cestovní smlouva, nebo že skupina nastoupila do jiného autobusu, než měla.