Vydání Dukovy knihy není trestné - nakladatelství se distancovalo od obsahu

Praha - Vydání knihy Moje probuzení bývalého šéfa Ku Klux Klanu Davida Duka není v Česku trestným činem. Uvedl to mluvčí pražské policie Ján Mikulovský. Je to podle něho podobné jako v případě dalšího kontroverzního titulu - Turnerových deníků. Knihy totiž podle Mikulovského obsahují předmluvu, v níž se nakladatelství Kontingent Press od obsahu titulů distancuje. A pokud prý dá vydavatel jasně najevo, že knihu publikuje například pouze kvůli zisku a od jejího obsahu se distancuje, není trestně stíhatelný.

Policie tak v případě knihy Moje probuzení vycházela z precedentu Turnerových deníků - jejich vydáním se kriminalisté zabývali před časem. Tehdy dospěli k závěru, že publikace knihy není trestným činem. Románová fikce popisuje povstání, po kterém bílá rasa převezme vládu v USA a pak na celém světě. Podle politologa Zdeňka Zbořila se kniha opírá o silný bílý rasismus a antisemitismus a je v ní velký obdiv k nacismu.

Nakladatelství Kontingent Press na svém webu o knize uvedlo, že jde o bezvadně zvládnutou propagandu zasazenou do 21. století. Čtenář prý ale musí mít od první do poslední stránky na paměti, že jde o propagandu, která manipuluje práci s daty.

Firma v minulosti vydala řadu kontroverzních titulů, mimo jiné i dvě knihy amerického stoupence neonacismu Williama Luthera Pierce. Vedle Turnerových deníků jde i o román Lovec, který je rovněž zaměřen silně rasisticky a antisemitsky. Jeho hlavní postavou je muž, který v americkém Washingtonu vraždí rasově smíšené páry, židovské aktivisty či liberály. Pierce knihu věnoval muži, který podle textu nakladatelství koncem 70. let zastřelil více než 20 lidí, kteří „praktikovali rasové míšení“.

Dukův advokát podal stížnost proti trestnímu stíhání

Duke měl mít v minulých dnech v Česku několik přednášek, policie jej ovšem v pátek zadržela a obvinila z trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Duke totiž ve své knize podle policie popírá holokaust. Policie jej propustila v sobotu brzy ráno, cizinecká policie pak rozhodla, že musí do sobotní půlnoci opustit zemi, což Duke učinil. Za popírání holokaustu mu hrozí až tři roky vězení. Dukova advokátka ale vidí problém v tom, že nemohl vydání knihy v Česku ovlivnit, protože k ní prý nemá autorská práva.

Dukův právní zástupce dnes podal stížnost proti usnesení o zahájení trestního stíhání bývalého šéfa Ku Klux Klanu. Státní zástupkyně může usnesení o zahájení trestního stíhání zrušit do jednoho měsíce jako nedůvodné, nebo dokonce protizákonné. Na to jeho právní zástupce spoléhá, uvedl server Novinky. Podle státního zastupitelství není Dukova nepřítomonost v Česku překážkou v trestním stíhání.

Turnerovy deníky
Zdroj: ČT24