Vláda schválila novelu občanského zákoníku

Praha - Na svém předposledním zasedání vláda schválila novelu nového občanského zákoníku. Protože však končí, ve sněmovně jej bude muset prosazovat kabinet Jana Fischera. Nový kodex, který by měl nahradit zákoník z roku 1964, právníci připravovali osm let a upravuje tři základní okruhy - rodinu, vlastnictví a smlouvy. Premiér Mirek Topolánek po jednání kabinetu řekl, že doufá, že se předlohy ujme nový politický kabinet. Sociální demokraté ovšem s kodexem nesouhlasí.

Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila je hlavní předností nové úpravy přehledné a logické sjednocení soukromého práva do jediného kodexu. Návrh zákoníku zahrnuje i právní předpisy, které teď existují samostatně - například zákon o rodině, zákon o pojistné smlouvě či zákon o nadacích. Jeho součástí je také celá část obchodního zákoníku, jež pojednává o závazcích. Pospíšil počítá s tím, že bude zahájena diskuse v parlamentu. Zároveň věří, že se na ní bude moct coby poslanec dále podílet, protože to považuje za své dítě.

Opozice zákoník nepodpoří

Podle slov poslance sociální demokracie Jeronýma Tejce je dosavadní zákoník z roku 1964 již nemoderní. Dalším důvodem pro novelizaci je i jeho nesrozumitelnost. Současnou podobu novely však opozice odmítá, neboť prý zasahuje i do oblastí, kam by vůbec zasahovat nemusela, a je příliš razantní změnou.

Podobného názoru je prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník. „Ten starý zákoník je sice z roku 1964, ale tím novým se vracíme někam ke starému občanskému zákoníku obecnému z roku 1811,“ prohlásil Lichovník.