Na koncert proti pochodu neonacistů Ústím přišly stovky lidí

Ústí nad Labem - Odpůrci neonacistů dnes protestovali koncertem proti sobotním pochodům, které do Ústí nad Labem svolalo hnutí Autonomní nacionalisté. Během odpoledne se na Mírovém náměstí sešlo několik set lidí. Větší nápor diváků zažilo náměstí po deváté hodině večerní, kdy vystoupila hlavní hvězda večera kapela Pražský výběr II v čele s končícím ministrem pro lidská práva Michaelem Kocábem.

Kocáb prohlásil, že i když do Ústí přijel hrát, považuje účast na takové akci za svoji práci. Podle něj chtějí neonacisté skrytě oslavit 120. výročí narození Adolfa Hitlera, které připadá na 20. dubna. „Je to komické, protože naši neonacisté by se ocitli na říšském pekáči,“ prohlásil. Podle něho nelze ani kritizovat bombardování města, které si neonacisté chtějí údajně připomenou, protože se jednalo o vojenský úder proti Třetí říši.

Kocáb se přijede do Ústí podívat i v sobotu

Kocáb navíc dnes slíbil, že se v sobotu přijede do Ústí nad Labem podívat, protože jako ministr, který byl krátce ve funkci, ještě podobnou akci neonacistů nezažil. Dodal, že se pokusí ještě zareagovat, ale jelikož jako ministr za několik dnů končí, nelze údajně stihnout navrhnout třeba změnu shromažďovacího zákona, která by radnicím pomohla se proti podobným pochodům bránit.  

Na středu svolali organizátoři koncert záměrně z toho důvodu, aby se v sobotu neonacistům vyhnuli. Chtějí, aby v den pochodu byly ústecké ulice co nejprázdnější. „Máme neskromný cíl, aby se každému jednomu neonacistovi tady v Ústí nelíbilo. Aby si řekl, jo Ústí, tam to stálo za houby. Do Ústí já již na žádnou naciakci nepojedu,“ uvedl Miroslav Brož z Iniciativy V Ústí neonacisty nechceme, která koncert pořádala.

„I lidické děti ukazují neonacistům záda“

Budova ústecké radnice na Lidickém náměstí, kde v sobotu začíná i končí hlavní pochod neonacistů, dnes byla oděna do obřího billboardu se sousoším lidických dětí, který je vyfotografovaný zezadu a opatřen nápisem „I lidické děti ukazují neonacistům záda“ a jeho německým překladem.

Do Ústí nad Labem dnes přijeli podpořit akci proti neonacistům také zástupci odborů. Předseda Regionální rady odborových svazů Jiří Cingr řekl, že si odboráři dobře uvědomují skryté nebezpečí, které neonacisté představují. Podle něho se snaží zneužít současnou hospodářskou krizi podobně, jako to dělali nacisté v Německu ve třicátých letech minulého století.

České odpůrce neonacistů přijeli podpořit i němečtí sousedé

Cingr připomněl, že nejde o první akci severočeských odborářů proti pochodům nacistů. V únoru, kdy němečtí neonacisté pochodovali Drážďanami, přijeli čeští odboráři podpořit jejich odpůrce. Na oplátku dnes přijeli zástupci německých odborů do Ústí nad Labem.

Neonacisté si dle Brožových slov náměstí nevybrali náhodou. „Ty děti, které jsou na té fotografii, byly nacisty zplynovány. My si myslíme, že když se oni na náměstí pojmenovaném na jejich počest sejdou a budou tam pronášet své projevy, že to je zneuctění památky a tanec vrahů na hrobech obětí,“ uvedl. Iniciativa v kampani vyzývá i ostaní lidi, aby se vyfotografovali zády, a tím je doslova neonacistům ukázali. V současné době je prý fotografií kolem 600, mnohé z nich skupinové.

Hnutí Autonomní nacionalisté má v Ústí nad Labem v sobotu povolené tři pochody. Oficiálně na nich chce připomenout oběti bombardování města v dubnu 1945, odpůrci pochodu ale tvrdí, že jde jen o záminku ke vzpomínkové akci ke 120. výročí narození Adolfa Hitlera, které připadá na 20. dubna. Na pochod mají dorazit i neonacisté z Německa.