BIS okolnosti schůzky v hotelu Savoy zřejmě neodkryje

Praha - Státní zástupci navrhli nadřízeným žalobcům, aby v takzvané kauze Savoy postavili před soud dva obviněné. Mluvčí pražského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová potvrdila, že jde o bývalého pracovníka rozvědky Petra Bakeše a bývalého policistu Jiřího Dvořáka. Oba muži by měli vyslechnout obžalobu kvůli úniku videonahrávky zachycující schůzku kancléře prezidenta Jiřího Weigla a lobbisty Miroslava Šloufa (ČSSD) v pražském hotelu Savoy před loňskou volbou prezidenta.

Kontrarozvědka se obává, že odtajnění by založilo nebezpečný precedens. „Když jednou něco odtajníme, tak proč byste to nemohli zopakovat. Za měsíc, pak za půl roku, za rok… Ale má vůbec taková zpravodajská služba existovat, má se jmenovat zpravodajská? Nebylo by lépe ji zrušit?“ podotýká mluvčí BIS Jan Šubert.

Podle Topolánka obsahuje zpráva BIS důkazy o tom, že za únikem videa z hotelu Savoy stáli bývalý ředitel rozvědky Karel Randák a šéf marketingu ČSSD a poradce Jiřího Paroubka Petr Dimun. Oba zmínění to ale popírají.

Obvinění pro policisty, kteří záběry vynesli

Státní Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 dnes předalo Městskému státnímu zastupitelství v Praze návrh obžalovat kvůli úniku videonahrávky bývalého pracovníka rozvědky Petra Bakeše a bývalého policistu Jiřího Dvořáka.

Dvořák je podezřelý z toho, že pod smyšlenou záminkou získal od vedení hotelu Savoy záznamy schůzky z hotelových kamer. Navést ho k tomu měl údajně právě Bakeš. Nahrávka pak následně měla přes třetí osobu doputovat do médií.Žalobci muže viní ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a z neoprávněného nakládání s osobními údaji. Za to jim hrozí až 5 let vězení, zákaz činnosti nebo peněžitý trest.

Politici se rozhodnutí BIS nediví

Některá média spekulují o tom, že Bakeš údajně požádal Dvořáka, aby pro něj získal nahrávku na žádost bývalého ředitele rozvědky Karla Randáka. Policista prý nevěděl, pro jaké účely má nahrávka sloužit, a žádosti vyhověl, aniž o tom sepsal jakýkoli úřední dokument. Deník Právo ovšem koncem loňského roku uvedl, že policie při svém vyšetřování nenašla důkazy, že by nahrávka prošla rukama Randáka.

Dnešní rozhodnutí BIS poslance z bezpečnostního výboru nepřekvapilo. „Pokud budeme brát vážně veškeré pravidla, která tady byla za dobu dvaceti let nastavena, tak není tak jednoduché zveřejnit informace zpravodajských služeb,“ podotkl sociální demokrat Jeroným Tejc. Občanský demokrat Jan Vidím upozornil, že ve chvíli, kdy by došlo k odtajnění, mohl by Národní bezpečnostní úřad zahájit proti BIS správní řízení.