Při Valašské rallye zemřeli tři diváci

Valašské Meziříčí - Při Valašské rallye dnes zemřeli po nehodě soutěžního vozu tři diváci, z toho dvě děti. K tragédii došlo v Rybí na Novojičínsku v úvodním testu dnešní druhé etapy. Ve vysoké rychlosti havaroval slovenský jezdec Lukáš Lapdavský, jehož mitsubishi dostalo smyk v pravotočivé zatáčce. Auto vyjelo z trati a smetlo skupinku diváků. Pořadatelé krátce po tragické nehodě soutěž zrušili.

Policie zjistila, že při nehodě, která se stala krátce před 11:00, zahynul osmatřicetiletý otec se svým přibližně třináctiletým synem z Kopřivnice. Třetí obětí byl chlapcův zhruba stejně starý kamarád. Podle mluvčího Federace automobilového sportu Josefa Pátla stáli všichni tři usmrcení lidé mimo oblast vyhrazenou pro diváky.

Pořadatelé nyní přesně nevědí, kdy diváci na inkriminované místo přišli, před zahájením závodu tam podle jejich informací ještě nestáli. „Můžeme se jen domnívat, kdy přišli,“ uvedl Pátl.

Slovenský řidič závodního vozu byl po nehodě hospitalizován v Novém Jičíně. „Prošel řadou vyšetření, která prokázala otřes mozku, podvrtnutí krční páteře a pohmoždění břicha. Hospitalizaci na chirurgickém oddělení odmítl na vlastní žádost s tím, že chce na Slovensko,“ informovala mluvčí nemocnice Simona Součková. Zdravotnické zařízení už opustil i jeho spolujezdec.

Vítězem rallye se stal úřadující český šampion Roman Kresta, který po sedmi měřených úsecích vedl s náskokem 13 vteřin před Janem Kopeckým. Třetí skončil Václav Pech.

Nepomohl ani bezpečnostní projekt 4P

K nehodě došlo hned při první rallye, na které promotér šampionátu společnost Mediasport spustila projekt 4P (Prosíme, poslouchejte pokyny pořadatele) s cílem zvýšit bezpečnost. Podle prvních zpráv diváci stáli na zakázaném místě.

„V okamžiku průjezdu bezpečnostního delegáta byla rychlostní zkouška v pořádku a žádní diváci v tomto místě nebyli. Zatím není známo, kdy na toto místo přišli. To bude, kromě jiného, otázkou dalšího vyšetřování této nehody,“ uvedl Pátl.

Událost ve Valašské rallye je třetím tragickým případem v automobilovém sportu za poslední dobu. Loni v říjnu zahynul při závodu sportovních vozů v Ostravě jeden divák a v prosinci při Pražském rallyesprintu závodní auto zabilo dva. Navíc v listopadové rallye v Horním Hradišti u Plas zranil soutěžní vůz šest přihlížejících.