Cyril Svoboda půjde do boje o post předsedy KDU-ČSL

Praha - Ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda bude kandidovat na předsedu KDU-ČSL. Ve volbě šéfa strany se Svoboda na červnovém sjezdu utká s poslankyní Michaelou Šojdrovou a europoslancem Janem Březinou. Dosavadní předseda Jiří Čunek se zatím k obhajobě předsednického mandátu nevyjádřil, ovšem předpokládá se, že funkci bez boje neopustí.

Ministr v rozhovoru pro páteční Lidové noviny tvrdí, že strana je nyní „v útlumu“, odmítá však označit její stav za krizi. „Nemáme nic, na co bychom mohli být hrdi, tak o tom moc nemluvíme. Prohráli jsme volby v roce 2006 a opustili jsme náš lidovecký kurz,“ konstatoval Svoboda. „Členové strany jsou zaskočeni a potřebují předsedu, který jim dá elán, na kterého můžou být hrdí. Předsedu, který je ochoten říkat věci jasně,“ dodal.

Vedle Svobody, Šojdrové a Březiny se o funkci bude zřejmě ucházet také dosavadní první místopředseda KDU-ČSL a současný náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

Sjezd byl původně plánován na září do Kroměříže, nakonec ale termín širší vedení KDU-ČSL přesunulo do druhé poloviny června. Kde se lidovci sejdou, zatím není jasné, vedle Kroměříže, odkud pochází Šojdrová, se mluví také o Olomouci, ke které má silné vazby Březina, a o Čunkově Vsetínu.

Místopředsedkyně poslaneckého klubu Michaela Šojdrová
Zdroj: ČT24