Cizinci získají práci v ČR už jen s výučním listem nebo maturitou

Praha - Český pracovní trh má v současné době přebytek potenciální volné pracovní síly. Vláda proto přijala usnesení, které výrazně zpřísňuje podmínky pro zaměstnávání zahraničních dělníků. Práci v Česku už nezíská každý. Pracovní agentury budou moci místa nabízet jen kvalifikovaným lidem a jen v určitých profesích. Nové nařízení vlády by mělo začít platit do měsíce. Na jeho dodržování budou dohlížet úřady a inspektoráty práce.

Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase má nařízení pomoci především tomu, aby do země neprobíhal účelový dovoz lidí za situace, kdy má český pracovní trh přebytek potenciální volné pracovní síly. Agentury se navíc při shánění práce pro dělníka budou muset nově řídit seznamem 40 profesí.

Asociace poskytovatelů personálních služeb i pracovní agentury se ale proti nařízení bouří. Jde podle nich o zásah do svobody podnikání a zbytečnou represi. „Máte obchod s potravinami a z toho obchodu vám právě vláda dovolila prodávat ne vše, co nabízíte, ale pouze kečup a máslo, všechno ostatní můžete vyhodit,“ reagoval Radovan Burkovič z agentury Job Centrum Ostrava. Nečas se ale brání: „Zákon o zaměstnanosti umožňuje vládě vydat podobné nařízení, a reagovat tak na aktuální situaci na trhu práce.“

Asociace poskytovatelů personálních služeb se navíc domnívá, že by se měla spíš zpřísnit pravidla pro udělování licencí. „Určitě by to omezilo spoustu podvodných agentur, které licenci dostávají ve chvíli, kdy o ni požádají, protože tam nejsou žádná restriktivní opatření,“ dodala Jaroslava Redlerová z Asociace poskytovatelů personálních služeb. Ministerstvo práce už na úpravě legislativy spolupracuje s ministerstvem vnitra. V ČR už končí i první nepoctivé agentury. O licenci jich přijde 132, dalších 940 je po ministerské kontrole v ohrožení.