Topolánkův vůz zřejmě překročil při cestě na tenis rychlost

Praha - Auto premiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka podle všeho při dnešní cestě z Prahy do Brna překračovalo povolenou rychlost. Ve 13:00 byl ještě Topolánek v diskusním studiu Otázky Václava Moravce v České televizi v Praze, po 14:00 již byl v Brně na tenisovém zápase prvního kola Světové skupiny II Fed Cupu mezi Českou republikou a Slovenskem.

Mluvčí vlády Jana Bartošová ČTK řekla, že 200 kilometrů urazilo Topolánkovo auto za jednu hodinu a dvacet minut. To znamená, že průměrná rychlost vozu byla asi 150 kilometrů v hodině. Na dálnici platí nejvyšší povolená rychlost 130 kilometrů v hodině. Podle Bartošové byla premiérova jízda bezpečná, po relativně prázdné dálnici a auto nemělo zapnutý majáček.

Topolánek televizní debatu šéfů sněmovních stran o blížící se prezidentské volbě opustil poté, co skončila její první část na ČT 1. Poté pokračovala bez Topolánka do 14:00 na ČT 24.

Rychlá jízda služebních aut politiků je terčem kritiky často. Při překračování povolené rychlosti novináři v minulosti přistihli například vůz ministra dopravy Aleše Řebíčka (ODS), tehdejšího ministra vnitra Františka Bublana (ČSSD) a rychleji, než se smí, jel i vůz šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, který pospíchal na svou svatbu.