Léky na nachlazení s pseudoefedrinem by mohly být jen na recept

Praha - Volně prodejné léky proti nachlazení a chřipce, které obsahují pseudoefedrin, by mohly být v brzké době už jen na recept. Návrh zákona o návykových látkách dnes schválila sněmovna. Normu musí ještě přijmout Senát a podepsat prezident. Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová ale věří, že senátoři rozhodnutí poslanců zvrátí. Prodej těchto přípravků na recept by podle ní jen zkomplikoval pacientům situaci. Ministerstvo chce zneužívání zabránit jinak.

Pseudoefedrin se používá na nachlazení, astma, k uvolnění ucpaného nosu či při alergiích. Obsahuje ho například Modafen, Nurofen Stopgrip, Panadol Plus Grip či Paralen Plus. Často bývá ale zneužíván k výrobě drog. V roce 2007 se prodalo asi milion balení léků s obsahem pseudoefedrinu. Podle odhadů České lékárnické komory se asi 80 procent může zneužívat k výrobě pervitinu.

Ministryně Filipiová s normou nesouhlasí

Ministryně Filipiová ale s normou nesouhlasí: „Když vám bude špatně, tak budete muset nejdřív do čekárny k lékaři, tam nakazíte další, pak vyfasujete recept, půjdete do lékárny, kde opět nakazíte další, a po půl dni si možná konečně půjdete lehnout do postele.“

Již brzy by se léky s pseudoefedrinem v Česku měly vydávat jen s omezením. Pacienti budou muset při jejich koupi předkládat průkaz zdravotní pojišťovny. K poslednímu březnu by měl navíc v Česku začít fungovat systém elektronických předpisů. Lékárník by v něm tak hned viděl, zda si pacient už nějaké léky s pseudoefedrinem v poslední době koupil a v jakém množství. Pokud se zavedení omezení opozdí, může podle Filipiové ministerstvo zdravotnictví spolu se Státním ústavem pro kontrolu léčiv jakýkoliv lék zařadit do seznamu přípravků na recept.

Daniela Filipiová
Zdroj: ČT24