„Jsme tu pro vás“, projekt policie ČR pro komunikaci s neslyšícími

Praha - Policie představila projekt nazvaný Jsme tu i pro vás. Instruktážní video má pomoct bourat bariéry, které mohou nastat mezi neslyšícími a muži zákona. Projekt financovalo ministerstvo vnitra a pražský magistrát. Základními pravidly pro komunikaci s neslyšícími je navázání očního kontaktu, odezírání ze rtů a také pomalé a důsledné vyslovování.

První část videa je jakýmsi návodem pro neslyšící, jak přivolat pomoc nebo jak se vyvarovat nebezpečí. V roce 2006 byla zprovozněna tísňová linka pro neslyšící, kteří si tak mohou přivolat pomoc zasláním esemesky. Tuto službu vyhledaly za první dva roky asi dvě stovky lidí. „Tuto sms může poslat i slyšící osoba, která se nachází v situaci, kdy nemůže poslat normální sms, třeba se obává, že ji pachatel uvidí,“ konstatovala mluvčí krajského ředitelství PČR Iva Knolová.

Druhá část je určena strážníkům a policistům. Ta je učí jednání s neslyšícími, vedle základů znakové řeči třeba i odezírání ze rtů. Základním pilířem komunikace mezi neslyšícími a policisty jsou tlumočníci. Těch má ale policie k dispozici velmi málo. Podle slov mluvčí krajského ředitelství PČR je problémem to, že je nutno neslyšícího poučit o tom, že bude muset počkat, než se takového tlumočníka povede sehnat.