Vichřice s sebou přinese déšť a husté sněžení

Praha - S hlubokou tlakovou níží pojmenovanou Quinten přichází do Česka nejen silný vítr, ale také intenzivní déšť se sněhem nebo sněžení na většině území Česka. Na horách se začnou místy tvořit sněhové jazyky a závěje. Především na Českomoravské vrchovině a na horách budou vznikat i během středy.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí od dnešního poledne do středečních 23:00 pro Prahu a kraje Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Ústecký, Olomoucký, Moravskoslezský a pro Vysočinu. Sněhové jazyky a občasné závěje se budou tvořit až do čtvrtečního rána.

Meteorologové již v pondělí varovali před silným větrem. Na horských hřebenech předpokládají nárazy větru o rychlosti až 110 kilometrů v hodině. 90kilometrovou rychlost větru za hodinu pocítí především západní polovina Čech.

ČHMÚ radí, aby řidiči snížili rychlost svých aut a sledovali dopravní zpravodajství. Turisté na horách by rozhodně měli dbát pokynů horské služby.

Do začátku března musejí lidé počítat s průměrnými teplotami a většími srážkami, pak by se mělo výrazně oteplit

Období do 10. března bude teplotně průměrné a srážkově nadprůměrné. Počasí tak bude nadále přát milovníkům zimních sportů. Meteorologové totiž až do 20. února předpovídají sněžení nebo sněhové přeháňky a noční teploty mohou klesnout pod nulu až o 15 stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty vystoupí k jednomu stupni Celsia.

S příchodem měsíce března meteorologové očekávají déšť, na horách sněžení, ale v druhé dekádě příštího měsíce přijde výrazné oteplení. Noční teploty se mají usadit na minus 4 stupních až 2 stupních nad nulou. Přes den by teploměry mohly ukázat až 8, později dokonce i 11 stupňů Celsia.