Počítačoví experti kritizují projekt Czechpoint ministerstva vnitra

Praha - Někteří počítačoví experti se obuli do projektu ministerstva vnitra Czechpoint. Říkají, že není dostatečně chráněný a je snadné se přes něj dostat k citlivým osobním údajům. Ministr vnitra Ivan Langer proto nařídil systém přes víkend uzavřít a prověřit jeho bezpečnost.

Chcete se vyhnout byrokracii a získat rychle dokumenty z katastru nemovitostí, obchodního, živnostenského a trestního rejstříku? Místo chození na úřady využijte internetovou stránku Czechpoint, radí ministerstvo vnitra. Počítačový experti ale varují, že má systém bezpečnostní trhliny: „Je to nejjednodušší zabezpečení, které se dá překonat,“ tvrdí počítačový expert Jan Tůma.

Pro získání citlivých osobních údajů, třeba z rejstříku trestů, stačí ukrást uživatelské jméno a heslo některého z úředníku systému Czechpoint. Podle expertů na počítačovou bezpečnost je taková ochrana osobních dat naprosto nedostatečná. „Není to zabezpečeno žádným certifikátem ani žádným jiným ověřovacím prostředkem,“ dodává Michal Rada z komise informatiky ČSSD.

Akce ministra přišla hned druhý den. Stránky Czechpointu nefungují od pátku od půl deváté večer. V současnosti je prověřován bezpečnostní systém. Výsledky kontroly Czechpointu oznámí ministerstvo vnitra v pondělí. Ve stejný den se k celé věci chtějí vyjádřit i někteří poslanci ČSSD a jejich odborníci.