Soud zrušil zákaz pochodu extremistů v Plzni

Plzeň - Krajský soud v Plzni zrušil zákaz pochodu extremistů, který vydal 17. ledna primátor západočeské metropole Pavel Rödl (ODS). Soud dal za pravdu žalobě, kterou podal organizátor pochodu Václav Bureš, a pravicoví radikálové tak dostali šanci uspořádat svou akci v náhradním termínu.

Plzeňský primátor tak podle verdiktu zrušil plánovaný lednový pochod pravicových radikálů neoprávněně. Krajský soud dal za pravdu organizátorům pochodu - podle něj nebyly splněny důvody k zákazu akce. Bureš tedy může uspořádat shromáždění nové. „Osobně jsem trochu zklamán, ale nepřísluší mi hodnotit rozhodnutí soudu," řekl primátor Rödl České televizi.

Místopředseda Krajského soudu v Plzni Václav Roučka rozhodnutí soudu nezdůvodnil s tím, že nejprve se s ním musí seznámit obě strany. Jakmile bude verdikt doručen, má Bureš na uspořádání pochodu 30 dnů. Možnost, že by se v případě nového pochodu radikálů primátor opět angažoval, nevyloučil. „Záleží to na podmínkách, ale momentálně mu (Burešovi) zákon dává za pravdu a má právo organizovat pochod, který už byl ohlášen," řekl Rödl ČT.

Proti verdiktu soudu mohou obě strany do 15 dnů podat takzvanou kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně. Primátor Rödl podle svých slov tuto možnost zvažuje.