Senátor ČSSD byl zbaven imunity, bude stíhán kvůli úmrtí novorozence

Trutnov - Policie bude moci znovu trestně stíhat nového trutnovského senátora Pavla Trpáka (ČSSD) kvůli úmrtí novorozence. Senát dnes Trpáka zbavil imunity. Senátor čelí podezření, že jako porodník předloni v květnu pochybil u porodu v trutnovské nemocnici, chlapec tehdy krátcepoté zemřel. Trpák, který o vydání sám požádal, má v nemocnici jako soukromý gynekolog částečný úvazek. Loni 16. září mu policisté poslali oznámení o zahájení trestního stíhání. Cítí se nevinný a věří, že mu dá za pravdu i soud.

„Považuji za velmi nešťastnou snahu kriminalizovat medicínu a skandalizovat zdravotníky. Ale přes tento svůj pocit vás, vážené senátorky a senátoři, nežádám o zachování mé imunity, ale naopak o vydání k dalšímu šetření v této kauze,“ uvedl senátor před hlasováním. V něm bylo pro jeho vydání 47 z 54 přítomných, proti nebyl nikdo. 

Loni v květnu se v trutnovské porodnici během pohotovostní služby nynějšího senátora stala tragická událost. „Došlo tady k úmrtí novorozeněte po porodu, pak se stalo, že rodina si stěžovala na průběh celého případu. Není to tak, že by náš personál něco zavinil,“ vyjádřil už dříve postoj nemocnice její mluvčí Miroslav Nývlt.

Nemocnice v Trutnově čelí žalobě rodiny, jejíž dítě v porodnici zemřelo. Odškodné v řádu statisíců korun, o které rodina žádá, nechce nemocnice upřesnit.